Mainos

Jeltsin haraa sotasaalislakia vastaan

Presidentti Boris Jeltsin ei ole allekirjoittanut kiisteltyä sotasaalislakia. Jeltsin ilmoitti tänään pyytävänsä perustuslakituomioistuimelta lisäselvityksiä asiasta. Venäjän perustuslakituomioistuin kehotti viime viikolla presidenttiä allekirjoittamaan lakiehdotuksen, joka kieltää toisen maailmansodan aikana Saksasta ja muista maista Venäjälle tuodun sotasaaliin palauttamisen.

Jeltsin sanoi tänään, että sotasaalislaissa on monia vakavia puutteita. Siksi hän on pyytänyt tuomioistuinta selventämään päätöstään. Lakiehdotus on hyväksytty kahdesti parlamentissa. Valtaosa venäläisistä näyttää olevan lisäksi sillä kannalla, että Saksasta tuodut taideaarteet ovat vain osakorvaus valtaisista menetyksistä, joita Neuvostoliitto kärsi toisessa maailmansodassa.

Sotasaaliiseen kuuluu muun muassa harvinainen Gutenbergin raamattu, saksalaisarkeologien kaivamia Troijan kulta-aarteita sekä ranskalaisten impressionistien maalauksia.

Saksa on Venäjän tärkein kauppakumppani, ja Venäjän kieltäytyminen sotasaaliin luovuttamisesta on herättänyt paljon pahaa verta Saksassa.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.