Mainos

Jeltsin hämmensi taas puheillaan

Venäjän presidentti Boris Jeltsin poistui yllättäen tänään hallituksen erityisistunnosta, jossa käsiteltiin hallituksen viime vuoden talouspolitiikkaa ja mahdollisia ministerierottamisia. Poistuminen hermostutti heti arvopaperimarkkinoita, joilla valtion obligaatioiden ja osakkeiden kurssit laskivat.

Poistuminen jätti varjoonsa asiakysymykset, mutta toisaalta Jeltsin on tunnettu yllättävistä vedoistaan ja siitä, ettei hän piittaa protokollasta.

Jeltsin käveli hankalan näköisesti saapuessaan laajennetun istuntoon hallituksen päämajaan, ns. Valkoiseen taloon, Moskovan keskustassa. Hän puhui kuitenkin selvästi ja ilman muistiinpanoja. Istunnon keskeytyessä puoleksi tunniksi pääministeri Viktor Tshernomyrdinin tunnin pituisen puheen jälkeen Jeltsin kuitenkin poistui rakennuksesta. Uutistoimisto Ria-Novosti kertoi hänen palanneen Kremliin.

Jeltsinin lehdistötoimisto sanoi, että poistuminen oli ennalta suunniteltu. Toimiston mukaan Jeltsin lähti nauhoittamaan viikottaista radiopuhettaan, joka lähetetään perjantaisin. Ohjelmaan kuului myös Ukrainan presidentin Leonid Kutshman vastaanottaminen Kremlissä myöhemmin päivällä.

Eräät Kremlin lähteet kertoivat kuitenkin, ettei Jeltsin ollut tyytyväinen kokouksen kulkuun. Hän murjotti selvästi Tshernomyrdinin puheen aikana. Lähteiden mukaan presidentti oli aiemmin suostunut pehmentämään kantaansa eräiden ministerien erottamiseen ja oli tullut toisiin aatoksiin kokouksen kuluessa.

Ennen istuntoa Jeltsin vihjaili, että kolme ministeriä saattaisi menettää paikkansa istunnossa. Itse istunnossa Jeltsin sanoi televisiokameroiden edessä ministereille, aluejohtajille ja virkamiehille, ettei mitään asioita voi lykätä ensi vuoteen.
-Me olemme laatineet analyysin ja jos tässä tarkastelussa tullaan samaan tulokseen, kolme ministeriä ei ehkä enää kuulu hallitukseen tämän istunnon päättyessä, Jeltsin sanoi.

Läsnäolijoille oli epäselvää, mitä hän tarkoitti, mutta salista kuului hermostunutta naurua ja Jeltsin virnisti.

Tavoitteena 5 prosentin kasvu

Hallitus teki torstain istunnossa selkoa viime vuoden talouspolitiikastaan ja hahmotteli talouden suuntaviivoja tälle vuodelle. Istunto oli alun perin määrä jo joulukuun alussa, mutta sitä oli toistuvasti lykätty.

Pääministeri Viktor Tshernomyrdin sanoi Venäjän tavoittelevan viiden prosentin talouden kasvua vuonna 2000. Pääministeri piti myös mahdollisena, että talous kasvaa tuolloin kuuden prosentin vauhtia.

Moskovassa oli viime päivinä huhuttu Jeltsinin tyytymättömyydestä hallituksensa talouspoliittiseen toimintaan ja arveltu, että hän saattaa vaihtaa hallituksen kokoonpanoa. Talouden avainministerien Boris Nemtsovin ja Anatoli Tshubaisin arveltiin kuitenkin pitävän paikkansa. Kummatkin ovat ensimmäisiä varapääministereitä. Toiset taas arvelivat hallituksen saavan haukut, mutta kaikkien ministerien pitävän paikkansa.

Edellinen suuri hallitusremontti oli Venäjällä viime maaliskuussa. Tuolloin Jeltsin nimitti Tshubaisin ja Nemtsovin johtamaan Venäjän hidasta ja kivuliasta siirtymistä kohti markkinataloutta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.