Mainos

Jeltsin erotti Stepashinin hallituksen

Venäjän presidentti Boris Jeltsin on yllättäen erottanut vain kolme kuukautta virassaan olleen pääministeri Sergei Stephashinin hallituksen. Virkaatekeväksi pääministeriksi on nimitetty turvallisuuspalvelun päällikkö Vladimir Putin.

Venäjän parlamentin alahuone duuma kokoontuu ensi maanantaina päättämään Vladimir Putinin valinnasta, kertoo parlamenttiedustaja Aleksei Mitrofanov.
-Duuman johtajat ovat päättäneet aloittaa keskustelun asiasta maanantaina iltapäivällä, Mitrofanov sanoi. Aikaisemmin arveltiin, että duuma saattaisi kokoontua jo perjantaina.

Pääministeriehdokkaan on saatava yksinkertainen enemmistö duumassa tullakseen valituksi. Jos hänet hylätään, presidentti voi ehdottaa häntä virkaan vielä kaksi kertaa. Jos ehdokasta ei tämänkään jälkeen hyväksytä, presidentin on hajotettava parlamentti.

Kommunistienemmistöisen duuman arvellaan olevan halukas hyväksymään nimityksen. Jos nimitystä ei vahvisteta kolmen viikon kuluessa, nykyiset edustajat menettävät duuman hajotuksen yhteydessä mahdollisuuden käyttää vaalikampanjankin aikana parlamentin edustajille ilmaisia liikenne- ja kommunikaatiovälineitä. Tämä supistaisi kommunistien vaalikampanjavaroja runsaasti.

RIA-uutistoimiston mukaan Stepashinin potkut eivät vaikuta millään lailla parlamenttivaaleihin, jotka tullaan pitämään joulukuun 19. päivä. Mikäli Jeltsin hajottaisi parlamentin, vaalien ajankohta ei muuttuisi kovinkaan paljon. Mutta jo yhden päivänkin viive saattaisi olla kohtalokas monille puolueille, eivätkä ne saisi osallistua vaaleihin. Tällainen puolue on muun muassa Moskovan kaupunginjohtajan Juri Luzhkovin Isänmaa-puolue, joka rekisteröitiin 19. joulukuuta viime vuonna. Venäjän oikeusministeriö antoi tänään puolueelle luvan osallistua vaaleihin, jos ne pidetään ennakkokaavailujen mukaisesti.

Venäjän lain mukaan kaikkien poliittisten puolueiden ja yhtymien on rekisteröidyttävä vaaleihin viimeistään vuotta ennen vaalipäivää. Venäjän joulukuisiin vaaleihin osallistuu kaikkiaan 139 puoluetta tai yhteisöä.

Putinilla laaja tuki

Venäjän duuman puhemies Gennadi Seleznjov sanoo, että Putinilla on hyvät mahdollisuudet tulla valituksi virkaan. -Itse hyväksyisin hänet vaikka huomenna, siteerasi Interfax Seleznjovia. Parlamentin toiseksi suurimman Kotimme on Venäjä -puolueen edustaja sanoi myös maanantaina, että ryhmä todennäköisesti tukee Putinia.

Kommunistien johtaja Gennadi Zjuganov puolestaan totesi NTV-televisiolle, että hänen puolueensa ei ole vielä keskustellut asiasta. Venäjän tilanne näkyi maanantaina myös valuuttamarkkinoilla euron kurssin laskuna Lontoossa. Venäläiset osakkeet laskivat jyrkästi ja rupla menetti lähes neljä prosenttia arvostaan. Sijoittajat pelkäävät Stepashinin potkujen olevan merkki epävarmuuden leviämisestä Venäjällä.

Stepashin ehti toimia pääministerinä vain kolme kuukautta ja hän oli juuri palannut vierailulta Kaukasuksen levottomuusalueelta Dagestanista. Venäläisten uutistoimistojen mukaan Putinin nimitys oli jo aamulla toimitettu parlamentin alahuoneen eli duuman hyväksyttäväksi.

Putin on jo viides virkaatekevä pääministeri Venäjällä 17 kuukauteen. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Jeltsin pyysi kuitenkin muuta hallitusta jatkamaan virkaatekevänä tehtävissään, vaikka lain mukaan hallituksen kuuluisikin erota, kun pääministeri pannaan syrjään.

Edellisen kerran Jeltsin erotti pääministeri Jevgeni Primakovin toukokuun puolessa välissä, ja viime vuoden maaliskuussa sai myös koko hallitus lähteä.

Britannia odottaa yhteistyötä uuden hallituksen kanssa

Britannia sanoo, että se odottaa mielenkiinnolla yhteistyötä uuden hallituksen kanssa.
-Epävakaus Venäjällä ei ole hyvä venäläisille eikä koko maailmalle, ja me odotamme mielenkiinnolla yhteistyötä uuden hallituksen kanssa venäjän kansan hyväksi, laajempaa kansainvälistä vakautta ja Venäjän talouden uudistumista, kertoi ulkoministeri Peter Hain BBC:lle.

Saksa tyytyväinen Venäjän poliittisesta kehityksestä

Saksa ilmoitti tänään olevansa tyytyväinen Venäjän poliittisesta kehityksestä. Saksa sanoo ottavansa tyytyväisyydellä vastaan tulevaisuuden demokraattisen kehityksen presidentti Jeltsinin erotettua koko hallituksen, sanoo Saksan hallituksen puhemies.
- Seuraamme tiiviisti tapahtumia, ja on hyvä, että Venäjän demokraattinen kehitys jatkuu, puhemies lisäsi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.