Mainos

Jeltsin ei kannata joukkojen nopeaa vetämistä Tshetsheniasta

Venäjän presidentti Boris Jeltsin ei kannata venäläisten joukkojen pikaista vetämistä Tshetsheniasta. Jeltsin kertoi kannastaan televisiohaastattelussa tänään.

Muilta osin Jeltsin ilmoitti tukevansa Venäjän turvallisuuspäällikkö Aleksandr Lebedin ja tshetsheenien esikuntapäällikön Aslan Mashadovin allekirjoittamaa rauhansopimusta.
-Tuen (Lebedin) toimia ja viimeisintä suunnitelmaa lukuun ottamatta -- joukkojen pikaista vetämistä alueelta -- jota meidän ei uskoakseni tule kiirehtiä. (Sopimuksen) muut kohdat olen hyväksynyt täysin, sanoi Jeltsin.

Kysymyksessä oli ensimmäinen kerta, kun Jeltsin kommentoi viime viikonloppuna solmittua rauhansopimusta. Sopimuksen mukaan Venäjä vetää Tshetsheniasta suurimman osan joukoistaan ja taistelleet osapuolet perustavat yhteisiä partioita Groznyiin.

Sopimukseen sisältyy myöskin kompromissi, jonka mukaan rauhansopimuksen vaikein kysymys - Tshetshenian valtiollinen asema - siirrettiin sovittavaksi viiden vuoden kuluessa.

Jeltsin ei haastattelussa ilmoittanut, kuinka pitkään joukkojen tulisi hänen mielestään viipyä Tshetsheniassa. Tshetsheenit ovat panneet rauhan ehdoksi sen, että Venäjän joukot lähtevät alueelta.

Jeltsin sydänleikkaukseen

Samassa haastattelussa Jeltsin ilmoitti, että hän on suostunut lääkäreiden hänelle suosittelemaan sydänleikkaukseen.
-Haluan yhteiskunnan, joka pohjaa tällaisissa asioissa totuuteen. Se tarkoittaa, ettemme enää salaa asioita, joita aiemmin oli tapana salata, hän sanoi haastattelussa, joka näytettiin venäläisellä NTV-televisiokanavalla.
-Minulle on tehty tavanomaisia tarkastuksia, joissa on käynyt ilmi, että sydämessäni on vikaa. Lääkärit suosittelivat joko leikkausta tai työskentelyä passiivisesti, kertoi Jeltsin, jonka mukaan hidas työtahti ei sovi hänelle.

Jeltsinin mukaan leikkaus tehdään todennäköisesti syyskuun lopulla Moskovan kardiologisessa keskuksessa, joka on yksi Venäjän parhaista.
-En tahdo mennä ulkomaille. Moskovan kardiologisessa keskuksessa kyetään tällaisiin sydänleikkauksiin, sanoi Jeltsin.

Uutistoimisto Reuterin mukaan kyseessä on mitä todennäköisimmin sydämen ohitusleikkaus, jossa tukkeutuneet verisuonet korvataan keinotekoisilla suonilla, joiden tarkoitus on parantaa sydämen verenkiertoa.

Jeltsinin sai kaksi sydänkohtausta viime vuonna. Hän on pysynyt poissa julkisuudesta kesäkuun 26. päivästä lähtien, mutta häntä on näytetty aika ajoin televisiossa. Jeltsinin avustajat ovat tähän asti kiistäneet, että presidentti olisi sairas. Hänen on sanottu vain väsyneen ankarasta presidentinvaalikampanjasta, jonka teema oli "Äänestä sydämelläsi!"

Clinton huolissaan

Valkoisen talon lehdistösihteeri Mike McCurry kertoi tänään, että Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton oli huolissaan kuultuaan Jeltsinin joutumisesta sydänleikkaukseen.
-Presidentti toivottaa hänelle täydellistä ja pikaista paranemista, sanoi McCurry, jonka mukaan Yhdysvaltain Moskovan-suurlähetystö ei ollut lähettänyt asiasta tarkempaa tietoa vielä tänään.

Jeltsinin sairastaessa hänen tehtäviään hoitaa pääministeri Viktor Tshernomyrdin. Venäjän perustuslain 92. artiklan mukaan "presidentin ollessa estynyt hoitamaan tehtäviään, niitä hoitaa väliaikaisesti hallituksen pää".
(STT-Reuter-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.