Mainos

Jeltsin: Ei johtoasemaa USAlle

-Historia osoittaa, että yritykset luoda johtoasema maailmassa ovat aina lyhytaikaisia, Jeltsin sanoi tänään italialaisessa Corriere della Sera -sanomalehdessä.

Jeltsin sanoi kannattavansa moninapaista maailmaa, jossa ei ole ylivoimaisia supervaltioita.
-Ymmärrän, että vanhoista tavoista ei ole helppo päästä eroon, mutta minun on sanottava, että joidenkin maiden yritykset määrätä maailman asioista yksinapaisesti, johtajan asema omaksuen, ovat epärealistisia ja jopa vaarallisia, Jeltsin sanoi.

Jeltsinin lausunnot tulivat julkisuuteen samaan aikaan, kun Yhdysvallat lähetti Persianlahdelle lisää sotilaskoneita. Yhdysvallat ja Britannia ovat varoittaneet pommittavansa Irakia, jos Irakin presidentti Saddam Hussein ei taivu aseidenriisuntaan.

Venäjä on yrittänyt aktiivisesti löytää Irakin kriisiin diplomaattisen ratkaisun. Jeltsin varoitti viime viikolla, että Yhdysvaltain voimatoimet voivat johtaa kolmanteen maailmansotaan.

Venäjä edistää Italian-kauppaansa

Jeltsinin on määrä matkustaa tällä viikolla Italiaan ja Vatikaaniin. Hän kehotti haastattelussaan Italiaa auttamaan Venäjää enemmän Länsi-Euroopan-kaupan lisäämisessä.
-Italian tulee olla aktiivisempi vaatiessaan Venäjän vientiä rajoittavien keinojen lopettamista. Nämä keinot ovat erheellisiä. Toivon, että Rooman-vierailuni auttaa Italian yritysjohtajia ymmärtämään, että Venäjälle täytyy myöntää samat edut kuin muille maille, Jeltsin sanoi.

Jeltsinin odotetaan ilmoittavan vierailunsa aikana lainatakuiden myöntämisestä suurille italialaisille Venäjän-hankkeille 6 vuoden tauon jälkeen.

Venäläiset ja italialaiset viranomaiset ovat myös valmiita allekirjoittamaan uusia sopimuksia. Näihin kuuluu mm. noin 850 miljoonan dollarin suuruinen sopimus Italian Fiat SpA ja Venäjän GAZ -autotehtaiden välillä. Sopimuksen mukaan Fiat valmistaisi jopa 15 0000 autoa vuosittain GAZ:n tehtaalla.

Jeltsinin on määrä tavata vierailunsa aikana mm. Italian presidentti Oscar Luigi Scalfaro ja pääministeri Romano Prodi. Jeltsin vierailee myös paavin luona Vatikaanissa. Hän on varautunut keskustelemaan paavin kanssa ortodoksien ja roomalaiskatolisten välisistä, jo vuosisatoja vanhoista ristiriidoista.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.