Jeltsin ehdotti Suomelle yhteistä rajavalvontaa

Venäjän presidentti Boris Jeltsin otti tänään esille ajatuksen Suomen ja Venäjän välisestä yhteisestä rajavalvonnasta. Hän perusteli ajatustaan yhteistyöstä koituvilla säästöillä. -Se tulisi kaksi kertaa halvemmaksi, Jeltsin arvioi Karjalan lomanviettopaikassaan Shuiskaja Tshupassa ennen Suomen presidenttiparin saapumista.

Hän korosti, että kysymys on "toistaiseksi minun ehdotuksestani". Se, mitä yhteistyö käytännössä merkitsisi, jäi avoimeksi.
- Yhdistäkäämme. Olkoon rajojen hoito yhteinen, hän sanaili.

Jeltsinin mielestä raja-asioissa voitaisiin tulevaisuudessa edetä "syvempään integraation".
-Me emme uhkaa Suomea, Suomi ei uhkaa meitä. Luotamme toisiimme, Jeltsin selvitti.

Venäjän puolella on silti hänen mukaansa "rajavalvonta-aluksia ihan kuin rajan takana olisi vihamielinen sotilasmahti".
-Kuinka paljon meiltä kuluukaan rahaa rajavalvontaan ja heiltä (suomalaisilta) myös, hän ihmetteli. Jeltsin kertoi tutustuneensa rajavalvonnan pulmiin vasta Karjalassa.
-Moskovassa kukaan ei puhunut minulle tästä ongelmasta, hän mainitsi.

Suomen rajavartiolaitos pysyy kylmänä

Presidentti Jeltsinin säästöön perustuvat esitykset juontavat rajavartiolaitoksen raja- ja meri-osaston päällikön Matti Sandqvistin mielestä siitä, että Venäjä haluaa siirtää rajavalvontajoukkoja rauhattomille Venäjän eteläisille rajoille.

Suomi aikoo kuitenkin vastakin huolehtia itse omasta rajavalvonnastaan vakuutetaan rajavartiolaitokselta.

Suomenlahden saaret matkailukäyttöön

Jeltsinin mielestä Suomenlahden saaret voitaisiin hyvin avata matkailulle. Hän ehdotti saman tien suomalais-venäläisen matkailukeskuksen perustamista saarille.
-Keskusta hoidettaisiin yhdessä ja tulot jaettaisiin tasan, hän visioi.

Kysymys Suomenlahden kolmentoista saaren avaamisesta matkailulle on ollut esillä vuosikausia sen jälkeen, kun Neuvostoliitto kielsi liikkumisen alueella vuonna 1956.
-Tulkoot turistit, hehän pyrkivät saarille kovasti, Jeltsin kannusti.

Hyväntuulinen ja hyvävoimaisen näköinen presidentti vastaili toimittajien kysymyksiin lomanviettopaikkansa pihalla odotellessaan Ahtisaarten saapumista. Hän kertoi ehtineensä lomallaan saunomaan ja uimaan Uksjärvessä päivittäin. Myös lomapaikan katettu tenniskenttä on jo ollut käytössä.
-Pelasin eilen ensimmäisen kerran sitten sairastumiseni. Pelasin energisesti, Jeltsin kertoi.

Kalastusta ja kulttuuria

Viikonlopputapaaminen alkoi lounaalla Shuiskaja Tshupassa, minkä jälkeen presidentit lensivät helikopterilla kalastusretkelle Kontupohjan pohjoispuolella sijaitsevalle Ketra-järvelle. Rouva Eeva Ahtisaaren ja rouva Naina Jeltsinan ohjelmassa oli iltapäivällä tutustuminen Petroskoin yliopistoon sekä taitelija Gronid Gogolevin Laatokka- ja Kalevala -aiheisen taiteen näyttelyyn.

Illalla oli vuorossa saunominen ja illallinen Shuiskaja Tshupassa. Ahtisaaret yöpyvät Kontupohjassa. Presidenttipari saapui Petroskoihin puolelta päivin ilmavoimien Fokker-koneella Turusta. Ahtisaaria oli kentällä vastassa Karjalan tasavallan hallituksen puheenjohtaja Viktor Stepanov puolisoineen.

Kumppanuusneuvostosta aktiivinen toimija

Presidentti Martti Ahtisaari kehui lentokentällä Karjalan viileäksi kääntynyttä säätä sopivammaksi kuin Madridin kolmenkymmenen asteen hellettä. Nato-kokouksen "terveisiä" käsitellessään hän mainitsi toivovansa, että euroatlanttisesta kumppanuusneuvostosta muodostuu jatkossa aktiivinen toimija.

-Nato-kokous loi myös sellaisille maille kuin Suomi, joka ei ole pyrkimässä Nato-jäsenyyteen, mahdollisuuden olla mukana euroatlanttisen neuvoston kautta. Ja minusta onkin tärkeää, että siitä saadaan aktiivinen toimija, Ahtisaari mainitsi.

-Siellä tehtiin esitys, että tätä uutta neuvostoa voitaisiin käyttää silloin, kun keskustellaan operaatioista, joissa ovat mukana Nato ja Venäjä sekä Suomi ja monet muutkin maat, jotka eivät Natoon kuulu. Tällainen foorumi on tähän asti puuttunut. Tämä on hyvä ja toimeenpantava ajatus, hän jatkoi.

-Tulevaisuuden ja tämän päivän suuri haaste meille kaikille eurooppalaisille on se, että me pääsemme kylmän sodan vanhentuneesta asenteesta eroon, rakennamme uutta Eurooppaa yhteistyön pohjalle, Ahtisaari painotti.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat