Mainos

Jeltsin antoi potkut Lebedille

Venäjän presidentti Boris Jeltsin erotti tänään turvallisuusneuvonantajansa Aleksandr Lebedin tehtävistään. Jeltsin ilmoitti asiasta Venäjän televisiossa suorassa puheessa.

-En voi sietää tällaista tilannetta, ja olen pakotettu erottamaan kenraali Lebed tehtävistään, Jeltsin sanoi allekirjoittaen suorassa lähetyksessä asiaa koskevan päätöksen.
Lebed menetti samalla asemansa presidentin turvallisuusneuvonantajana.

-Olen kehottanut Lebediä opettelemaan yhteistyötä muiden valtion laitosten ja virkamiesten kanssa... hän ei ole oppinut läksyään. Viime aikoina hän on tehnyt useita virheitä, jotka ovat Venäjän etujen vastaisia, hän jatkoi.

Jeltsin, joka puhui pakonomaisesti ja näytti jäykältä tv-kuvassa, otti Lebedin mukaan sisäpiiriin sen jälkeen kun entinen kenraali oli menestynyt presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella saaden kolmanneksi eniten ääniä Jeltsinin ja kommunistijohtaja Gennadi Zjuganovin jälkeen.

Myrskyisä ura

Lebed ehti olla virassaan turvallisuusneuvoston sihteerinä ainoastaan 122 päivää. Hänen merkittävimmäksi saavutuksekseen jäi Tshetshenian sodan lopettaminen. Tshetshenian tulevaisuus on kuitenkin yhä vaakalaudalla, sillä monet tahot Moskovassa vastustavat Lebedin sopimusta tshetsheenien kanssa.

Lebed ei kuitenkaan ole saanut montaakaan ystävää Kremlin piireistä ja sisäministeri Anatoli Kulikov syytti häntä eilen juonittelusta vallan kaappaamiseksi itselleen. Lebed on kieltänyt Kulikovin syytökset.

Tshernomyrdin tuki Kulikovia

Kulikovin esittämät syytökset Lebedin vallankaappaushankkeista johtivat tänään turvallisuusjärjestelyjen tiukentamiseen Venäjällä. Pääministeri Viktor Tshernomyrdin määräsi puolustus- ja sisäministerit pitämään huolta siitä, että heidän joukkonsa pysyvät rauhallisina poliittisen kriisin aikana. Hän pyysi ministereitä selittämään joukoilleen, että niiden on pysyttävä rauhallisina sisäministeri Anatoli Kulikovin ja turvallisuusneuvonantaja Aleksandr Lebedin välisen sanasodan aikana.

Moskovassa sisäministeriön joukot lisäsivät katupartiointia, ja tärkeiden rakennusten vartiointia tiukennettiin.

Tshernomyrdin yhtyi tänään osittain syytöksiin, joiden mukaan Lebed on suunnitellut vallan anastusta maassa. Hän torjui kuitenkin puheet suoranaisista kapinahankkeista. Hän kertoi kantansa kriisikokouksessa, johon osallistuivat mm. sisä- ja puolustusministerit sekä turvallisuuspalvelun johtajat. Uutistoimisto AFP:n mukaan myös Lebed itse osallistui kokoukseen.

Uutistoimisto Interfaxin saamien tietojen mukaan Tshernomyrdin vahvisti myös Kulikovin tiedon, jonka mukaan Lebed on aikeissa perustaa 5 0000 miehen vahvuisen "legioonan" taistelemaan terrorismia vastaan Venäjällä. Lebed itse johtaisi joukkoja. Kulikovin mukaan Lebed aikoo käyttää joukkoja kaapatakseen vallan Jeltsinin valmistautuessa sairaalassa sydänleikkaukseen.

Uutistoimisto Itar-Tass kertoi puolestaan, ettei Venäjän sotilaallinen tiedustelupalvelu ole löytänyt näyttöä Kulikovin väitteille, joiden mukaan 1 500 tshetsheenitaistelijaa olisi valmiina tukemaan Lebedin johtamaa vallankaappausyritystä. Sissijohtaja Movladi Udugov luonnehti Kulikovin väitteitä "täysin järjettömiksi".

Tshernomyrdin: Tshetshenian rauhanprosessia jatketaan

Venäjän pääministeri Viktor Tshernomyrdin ilmoitti, että Tshetshenian rauhanprosessia jatketaan Lebedin erottamisesta huolimatta.
-Uskon, että rauhanprosessi jatkuu entiseen tapaan... yksi mies ei voi muuttaa näin tärkeää asiaa, hän sanoi Venäjän televisiossa.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.