Mainos

Jehovan todistajien asevelvollisuuskysymys yhä auki

Jehovan todistajien poikkeuslakina toteutettua vapautuslakia on pidetty ongelmallisena muun muassa, koska sitä ei ole laajennettu koskemaan muita aseistakieltäytyjäryhmiä.

Jehovan todistajien asevelvollisuuskysymys on yhä vailla ratkaisua.

Jehovan todistajien asevelvollisuutta pohtinut työryhmä ei ole löytänyt mietinnössään luontevaa ja selvää ratkaisuvaihtoehtoa nykytilanteeseen. Työryhmä pitää asiaa sen verran pulmallisena, että haluaa asian laajempaan arviointiin.

Jehovan todistajat ovat olleet vapautettuja maanpuolustusvelvollisuudesta rauhan aikana vuodesta 1985.

Jehovan todistajien poikkeuslakina toteutettua vapautuslakia on kuitenkin pidetty ongelmallisena muun muassa, koska sitä ei ole laajennettu koskemaan muita aseistakieltäytyjäryhmiä.

Lisäksi sen on katsottu olevan ristiriidassa uuden perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen ja sitä täydentävän syrjintäkiellon kanssa.

Puolustusministeriön asettaman työryhmän arvioitavana oli muun muassa nykytilan säilyttäminen, nykyisen lain kumoaminen ja siviilipalveluksen kehittäminen.

Työryhmän lausunnon vastaanottanut puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) pitää erityisen tärkeänä sen selvittämistä, voidaanko siviilipalvelusta kehittää Jehovan todistajille sopivaan muotoon.

-Meillähän vahvistetaan pian uusi siviilipalveluslaki, joka mahdollistaa siviilipalveluksen suorittamisen myös uskonnollisessa yhdyskunnassa, Häkämies muistuttaa.

Jehovan todistajat itse pitävät nykyistä tilannetta hyvänä, eivätkä vielä ole halunneet ottaa kantaa siviilipalvelusmahdollisuuteen.

Asia lähtee seuraavaksi lausuntokierrokselle.

Ministeri Häkämiehen mukaan ratkaisu syntynee kevään kuluessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.