Mainos

Jehovan todistaja joutuu vankilaan - kieltäytyi asevelvollisuudesta

Jehovan todistaja on tuomittu harvinaislaatuisesti ehdottomaan vankeusrangaistukseen asevelvollisuudesta kieltäytymisestä.

Jehovan todistajat ovat olleet vapautettuja asevelvollisuudesta vuodesta 1987 lähtien, mutta vapautus on vaatinut uskontokuntaan kuulumista sekä lykkäyksen hakemista asevelvollisuudesta. Mies ei ollut kuitenkaan toimittanut lykkäyshakemusta kutsuntaviranomaisille ennen kuin hän oli täyttänyt 25 vuotta, vaikka laki tätä vaati.

Mies oli saanut ensimmäisissä kutsunnoissaan lykkäystä asevelvollisuudesta lukio-opintojensa takia. Hän oli tuolloin kertonut olleensa Jehovan todistaja, mutta ei ollut käynyt kasteella. Kutsuntaviranomaiset pyysivät toimittamaan kastetodistuksen, mutta hän ei sitä kuitenkaan toimittanut.

Mies kertoi hovioikeudessa, että hän oli ollut lapsesta lähtien mukana Jehovan todistajissa ja ottanut kasteen, kun hän oli 23-vuotias vuoden 2006 kesäkuussa. Hän ei tämänkään jälkeen toimittanut kastetodistusta kutsuntaviranomaisille ennen 25 vuoden ikärajaa.

Jehovan todistaja oli Helsingin hovioikeuden mukaan myös tiennyt, milloin hänen lukio-opintojensa takia annettu lykkäys loppui. Tämän lisäksi mies väitti hovioikeudessa, ettei tiennyt 25 vuoden ikärajasta, mutta tiesi, että Jehovan todistajia koskeva vapautuslaki oli olemassa.

Lähes puoli vuotta vankeutta

Kanta-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi vuoden 2010 huhtikuussa miehen syytteet asevelvollisuudesta kieltäytymisestä. Tämän takia hänet voitiin määrätä uudelleen palvelukseen. Kun palvelusaika koitti uudelleen vuoden 2011 heinäkuussa, päätti mies kieltäytyä siitä jälleen.

Näin ollen Helsingin hovioikeus puolestaan päätti, ettei miehellä ollut enää oikeutta lykkäyksen saamiseen. Hovioikeuden perustelujen mukaan miehen erehtymisellä 25 vuoden ikärajasta asiaan ei ollut merkitystä, koska hän oli jo ensimmäisissä kutsunnoissa saanut kehotuksen toimittaa kastetodistuksen.

Helsingin hovioikeus tuomitsi miehen 172 päivän ehdottomaan vankeusrangaistukseen, koska mies ei antanut suostumustaan valvontarangaistukseen. Valvontarangaistuksen aikana tuomittu asuu kodissaan, mutta häntä valvotaan rangaistuksen aikana sekä sähköisesti teknisin välinein että muilla tavoin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.