Jeesus-perinteestä jättibisnes Saksassa

Oberammergaun kylässä Etelä-Saksassa esitetään jälleen kymmenen vuoden tauon jälkeen maailmankuulua kärsimysnäytelmää. Pienen baijerilaiskylän yli 350 vuotta vanhasta traditiosta on kasvanut miljoonamylly, jonka kaupallisuus ei kaikkia miellytä.

Jeesus saksalaisessa näytelmässä

Jeesus raahautuu ristinsä kanssa kohti Golgataa, Oberammergaun kärsimysnäytelmä on tulossa yhteen huippukohtauksistaan. Näytelmää esitetään tässä alppilaaksossa jälleen täysin paikallisin voimin. Esimerkiksi Jeesus on siiviliammatiltaan metsänhoitaja.

-Molemmat työt täytyy hoitaa, mutta kyllä siviiliammatti välillä kärsii, myöntää Jeesus-roolissa näyttelevä metsänhoitaja Anton Burkhardt. Viiden kuukauden ajan Oberammergaussa keskitytään lähes pelkästään kärsimysnäytelmään iästä ja ammatista riippumatta. Kaikki muut toiminnot, jotka eivät oleellisesti liity näytelmään ovat enemmän tai vähemmän jäässä. Muuta ei oikeastaan tarvitakaan sillä kärsimysnäytelmä elättäisi monta Oberammergaun kokoista kylää.

Jeesus saksalaisessa näytelmässä

Rutosta selvinneet oberammergaulaiset lupasivat vuonna 1633 kiitoksena Jumalalle esittää kymmenen vuoden välein kärsimysnäytelmää. Nyt tämä traditio on paisunut lähes 500 miljoonan Suomen markan bisnekseksi, joka herättää myös närää ja pakottaa projektinvetäjän puolustuskannalle.

-Kärsimysnäytelmällä on täkäläisille suuri sosiaalinen ja taloudellinen merkitys, suuri koko kylälle ja sen johdolle, puolustautuu ohjaaja Christian Stückl. Lokakuun 8. päivänä Jeesus ja ryövärit roikkuvat risteillään viimeisen kerran. Silloin kylä palaa normaaliin päiväjärjestykseen. ja pääosia esittäneet nuoret miehet voivat ajaa huoletta partansa. Kärsimysnäytelmä tuo kuitenkin Oberammergauhun kymmeniä tuhansia turisteja kaikkina vuodenaikoina myös ennen seuraavaa esityskautta vuonna 2010.

Jeesus saksalaisessa näytelmässä

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat