Mainos

Jazzlegenda tänään UMO:n vierailevana solistina - katso haastattelu

Harva suurista vanhoista jazznimistä soittaa enää kiertueilla, mutta 81-vuotias amerikkalainen Benny Golson vierailee UMOn solistina Helsingissä tänään.

Golson on 60-luvulta lähtien soittanut niin Art Blakeyn kuin Dizzy Gillespien kanssa. Mutta Golson tunnetaan erityisesti säveltäjänä. Miehen kynästä on syntynyt lähes kymmenen todellista jazzklassikkoa mm. I Remember Cliffors, Killer Joe, Stablemates ja Along Came Betty. I Remember Clifford on levytetty yli 300 kertaa.

Benny Golson on säveltänyt ja sovittanut lähes kaikille suurille jazznimille Count Basiesta Miles Davisiin. Saldona huikeat yli 300 eri sävellystä ja 30 omaa levytystä.

UMOn harjoituksissa Katajanokalla Helsingissä näkee, että legenda on vielä hyvässä vedossa. Saksofonissa on upea sointi ja karismallaan mies saa myös UMOn hienoon vetoon. Golson kehuukin aidosti orkesterin soittoa fantastiseksi.

Legenda harjoitteli jazzin ikonien seurassa

Benny Golson on osa jazzin historiaa. Golson aloitti teini-iässä jammailemalla modernin jazzin ikonin John Coltranen kanssa. Soittopaikkana oli Golsonin koti, missä Bennyn äiti huuteli yläkerrasta nuorelle Coltranelle, että soita nyt aluksi se vanha dixie-klassikko On the Sunny Side of the Street. Ja olihan Coltranen se soitettava.

- Coltrane oli hyvin ujo, hän ei paljoa puhunut. Mutta puhaltimessaan hänellä oli jo silloin kaunis sointi. Hän oli aina edellä muita, erityislahjakkuus kun oli, konkarijazzari muistelee.

Säveltäjänä Golsonille on tärkeää melodisuus.

- Melodia tavoittaa sydämen. Muut asiat tavoittavat pään, mutta eivät välttämättä sydäntä. Melodiat soivat päässäsi, ne saavat sinut itkemään. Nopeissakin kappaleissa pitää olla melodia. Melestäni laulua tai kappaletta on pystyttävä hyräilemään, Golson sanoo.

Golson pitää vauhdissa uusien sävellysten tekeminen. Hän vertaa sitä metsästykseen: joskus tulee saalista, joskus ei.

- Joskus se on vaikeaa, enkä löydä mitään. Toisinaan sävellykset suorastaan pomppaavat esiin ja huutelevat, että täällä minä olen. Se pitää minut liikkeessä ja voin taas uneksia seuraavasta päivästä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.