Mainos

Jazz-kesästä tulossa vilkas

Tästä kesästä odotetaan kaikkien aikojen jazz-kesää. Yhä suurempia yleisöjä keräävien jazz-konserttien kuulijamäärä on noussut keväällä kymmenisen prosenttia ja tulossa on ennätysmäärä konsertteja. Kesän ensimmäiset festivaalit käynnistyvät tänä viikonloppuna.

Saksofoni

Jyväskylän Summer Jazz-festivaaleilla käy tänä viikonloppuna kuutisentuhatta kuulijaa. Samaan aikaan Keravalle kokoontuu nelisentuhatta jazz-uskollista. Kesän joka viikonlopulle riittää jazz-festivaali, yleensä kaksi. Konsertteja on jo ympäri vuoden, ympäri Suomea. 20 vuotta sitten Suomessa oli kolme festaria vuodessa. Nyt kun niitä on runsaat 30. Tuossa 70- ja 80 -lukujen taiteessa elettiin tosi vaikeita aikoja, niin Pori tavallaan piti yllä tämän kaiken, kertoo Suomen Jazzliiton toiminnanjohtaja Timo Vähäsilta.

Vielä Porin jazzien syntyessä 1966 muusikot opettelivat soittamaan levyjä kuuntelemalla, jos tiedossa ylipäätään oli sopivaa kellaria, missä harjoitella. Virallisia harjoituksia tai soitinleirejä oli ehkä viikko vuodessa. Muuta koulutusta ei ollut. Nyt Pop-Jazz -konservatorio ja Sibelius-Akatemia nostavat vuosi vuodelta yhä valmiimpia, lahjakkaita muusikoita esiin. Karsinta on yhtä tiheä kuin kiitetyllä klassisella puolella, eikä suomalaisten jazz-muusikoiden tarvitsisi maailmalla häpeillä. -Siinä on vaan se ero, että suomalaiset jazz-muusikot eivät ole vielä lyöneet itseään läpi maailmalla, kuten kapellimestarit on lyöneet, mutta varmasti taustalla on samoja tekijöitä, jotka tuovat vahvuutta: tätä suomalaista sisua ja metsäläisyyttä, Vähäsilta arvioi.
Rahoitusta koetetaan saada kuntoon etsimällä vielä lisää yleisöä. Kulttuurikaupungin avustus jazzille on Espan kaksikymmentä päivää kestävä ilmainen konserttisarja, joka alkaa heinäkuussa. Helsinki onkin jo erikoisuus kaupunkien joukossa: sillä ei vielä omaa jazz-festivaalia ole.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.