Mainos

Jauheliha myyntipaketissa usein yli viikon

Teollisesti pakatuilla jauhelihoilla saattaa olla liian pitkä myyntiaika. Johtopäätös on tehtävissä Päijät-Hämeen terveysvalvojien yhteisestä projektista, jolla selvitettiin jauhelihojen laatua myyntiajan lopulla.

Projektissa tutkittiin kaikkiaan 61 jauhelihanäytettä enimmäkseen viimeisenä merkittynä myyntipäivänä. Teollisuuden suojakaasuun pakkaama jauheliha voi silloin olla jopa yhdeksän päivän takaa, myymälässä valmistettu jauheliha edellispäiväistä.

Tulos oli kokonaisuudessaan kehnompi kuin projektin vetäjä, ympäristötarkastaja Niina Varjo Heinolasta oli odottanut. Vain noin joka kolmas tutkittu erä oli mikrobiologisesti moitteeton. Teollisesti valmistetuista jauhelihoista arvosanan hyvä sai 28 prosenttia, kaupan pakkaamista sentään 42 prosenttia.

Useammassa kuin joka toisessa suojakaasupakkauksessa oli myyntiajan lopulla enemmän maitohappobakteereita kuin laki sallii, kertoo Varjo.

Mikrobiologiselle laadulle ei ollut merkitystä sillä, oliko jauheliha myllytetty pelkästä naudasta vai oliko mukana myös sikaa.

Kylmälaitteen mittari pettää

Varjon mukaan ongelmia pahentaa huono säilytys. Joka viidennen tai kuudennen jauhelihanäytteen pinnasta mitattiin korkeampi lämpötila kuin lain sallima seitsemän astetta.

Ympäristötarkastaja Varjo odottaa tilanteen kohenevan, kun jauhelihan säilytys- ja myyntilämpötila alenee ensi vuonna alle neljään asteeseen. Se vaatinee monessa myymälässä kylmälaitteiden lisäämistä tai uusimista, sillä tutkimuksessa jauhelihat havaittiin keskimäärin 4,6-asteisiksi.

Terveysvalvojat havaitsivat kauppojen luottavan liikaa kylmälaitteiden mittareihin. Pahimmillaan laite näytti nollaa, kun siinä säilytetyn jauhelihan pinta oli todellisuudessa yhdeksänasteinen.

Päijäthämäläiset terveystarkastajat eivät löytäneet merkkejä siitä, että jauhelihoihin käytettäisiin vanhaa lihaa tai että myyntipäivämääriä sormeiltaisiin jälkikäteen.

Niina Varjo muistuttaa, että jauhelihan laatuun vaikuttaa erittäin keskeisesti kuluttaja itse. Hän suosittelee mahdollisimman kylmää kuljetusta ja säilytystä sekä huolellista kypsentämistä viimeistään seuraavana päivänä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.