Jättiputken hävittäminen ihmisten vastuulla

Komeasta koristekasvista on alkanut tulla riesa. Vakavia palovammoja aiheuttava jättiputki on levinnyt suomalaisten puutarhoista kompostien avulla naapureidenkin puolelle.

- Tämä on yleinen naapuririidan aihe. Toinen pitää jättiputkia mahtavina koristekasveina, mutta naapuri ei niitä pihalleen haluaisikaan, kertoo MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Suomen Ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Terhi Ryttäri.

Jättiputki on alkujaan aasialainen laji, joka on tuotu karjan rehuksi Suomen ja Venäjän alueelle. Karja ei kuitenkaan siitä pitänyt, mutta monet ihmiset kiintyivät sen parimetriseen ulkonäköön.

- Jättiputkella ei ole luontaisia tuholaisia tai edes sienitauteja, joten kyllä sen hävittäminen on ihmisten vastuulla, Ryttäri toteaa.

Jättiputkea ei kannata kompostoida, sillä siemenet pystyvät vielä leviämään sitä kautta. Ryttäri kehottaa joko polttamaan kukintovarret tai sulkemaan ne muovipusseihin mätänemään. Apua kasvien hävittämiseen voi hänen mukaansa kysyä myös kunnalta.

Maa- ja metsätalousministeriössä on suunnitteilla vieraslajistrategia, jonka avulla päästäisiin puuttumaan kasvien ja eläinten haitalliseen leviämiseen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja