Mainos

Jättipalo uhkaa Kazakhstanin metsiä

Kazakhstanissa lähes kahden kuukauden ajan raivonneet tulipalot ovat polttaneet jo yli 40 000 hehtaaria metsää. Jos myrskyisten tuulten ruokkimia paloja ei saada kuriin, niiden pelätään tuhoavan suuren osan Kazakhstanin kymmenestä miljoonasta taigahehtaarista.

Viranomaiset ovat kesän mittaan laskeneet noin 650 paloa, jotka on joko sammutettu tai ne ovat sammuneet itse. Tilalle on kuitenkin syttynyt kymmeniä uusia.

Uutistoimisto AFP kertoi eilen, ettei sammuttajilla ole asianmukaista kalustoa jättipalojen taltuttamiseen.
- Tuliseinämä on välillä ollut 18 kilometriä leveä ja yli 50 metriä korkea - 20-kerroksisen rakennuksen korkuinen, sanoi Kazakhstanin päämetsänvartija Anatoli Dovgal. Monet palomiehet ovat saaneet pahoja vammoja, koska heillä ei ole suojavarusteita.

Sammutusajoneuvojen puute pakottaa palomiehet työskentelemään vaarallisen lähellä tulta. Useimmat käytössä olevat autot ovat peräisin 60-luvulta. Myös miehistön määrää karsittiin keväällä varojen puutteen vuoksi.

Kazakhstanin palojen ei Etelä-Ranskan pensaikkopalojen tavoin uskota johtuvan huolimattomuudesta. Syynä pidetään sen sijaan poikkeuksellisia sääoloja.

Lämpimän talven jälkeen myös kesä on ollut tavallista kuumempi - lämpötila on noussut jopa 40 celsiusasteeseen. Niinpä havumetsän puut ovat kuivuneet vaarallisesti, ja pieninkin kipinä voi syttää palon.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.