Mainos

Jättimoka: 13 tonnin Mars-luotain syöksyy maahan viikonloppuna

Venäjän epäonninen Mars-luotain Phobos-Grunt on putoamassa maahan lähipäivinä. Putoamispaikasta tai ajasta ei ole vielä varmuutta, mutta luotaimen arvellaan osuvan maan ilmakehään sunnuntai-iltana Suomen aikaa.

Putoamispaikka riippuu suuresti siitä, milloin luotain ilmakehään palaa. Tarkkaan sitä ei tiedetä.

Venäjän avaruushallinnon torstaina julkaiseman kaavion mukaan luotain voi teoriassa pudota maapallolla lähes mihin vain Lontoosta etelään ja Uudesta Seelannista pohjoiseen. Putoamisajan arvioinut avaruushallinto uskoo putoamispaikan kuitenkin osuvan Afrikan itäpuolelle.

Toisen venäläisarvion mukaan luotain osuisi ilmakehään Argentiinan yllä, jolloin avaruusromun kappaleet syöksyisivät Atlanttiin.

Satojen kilojen kappaleita maahan

Useita metrejä halkaisijaltaan oleva Phobos-Grunt ei selviä kokonaisena maan pinnalle. Luotain palaa kitkan voimasta ja hajoaa kappaleiksi. Maahan arvellaan päätyvän kuitenkin noin 20-30 avaruusromun kappaletta, jotka voivat painaa jopa 200 kiloa.

Suomi ei ole vaaravyöhykkeellä, sillä luotaimen kiertorata ei ulotu näin pohjoiseen.

Phobos-Grunt jäi maata kiertävälle radalle laukaisun epäonnistuttua marraskuun alkupuolella. Epäonnistuminen sai paljon huomiota Venäjällä, jonka kunnianhimoisen avaruusohjelman yhtenä tavoitteena on miehitetty Mars-lento tulevaisuudessa.

Mars-luotaimen tuhoutuminen ei ole lähiaikojen ainoa takapakki Venäjälle. Miehittämätön sukkula Progress putosi viime vuonna Siperiaan ja tuhoutui.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.