Mainos

Jättimäiset rakeet moukaroivat Pohjois-Karjalaa

Pohjois-Karjalassa ihmeteltiin eilen poikkeuksellisen voimakasta raekuuroa. Lähes kananmunan kokoiset jäärakeet pommittivat autoja lommoille ja rikkoivat tuulilaseja sekä katkoivat sähkö- sekä puhelinlinjoja. Pelastuslaitoksissa ei osata vielä arvioida auto- ja muiden vahinkojen määrää, joiden uskotaan kuitenkin nousevan merkittäviksi.

Kananmunan kokoiset rakeet aiheuttivat isot vahingot muun muassa Outokummussa ja Polvijärvellä Pohjois-Karjalassa eilisiltana. Outokummun pelastuslaitokselta arvioitiin, että vähintään satoja autoja joutui rakeiden murjomaksi.

- Minulta itseltänikin särkyi kaksi autoa, kertoo paloesimies Pekka Väisänen.

Raesateen yllättäessä Väisänen ajoi palokunnan maasturia, joka meni lommoille, vaikka hän vei sen puitten suojaan. Autojen lasien lisäksi rakeet rikkoivat taloista ikkunoita. Myös kasvihuoneita ja kattoja vaurioitui.

Jos autoilijalla ei ole kaskoa, vahinkoja ei korvata. Väisänen arvioi, että jo autojen osalta taloudelliset vaikutukset ovat erittäin suuret.

Outokummun ja Polvijärven lisäksi raetuhoja tapahtui ainakin Kontiolahdella ja Lieksassa. Lieksan palolaitoksen pihalla parikymmentä autoa sai lommoja. Lieksassa raekuuro eteni varsin kapealla alueella.

Pelastuslaitoksissa ei osattu vielä arvioida auto- ja muiden vahinkojen määrää. Vahinkoja kärsineillä oli vaikeuksia saada yhteyttä vakuutusyhtiöihin, kun puhelimet olivat varattuina.

Myrskytuhoja korjataan Itä-Suomessa

Eilisen myrskyrintaman aiheuttamat sähkökatkokset on valtaosin korjattu alkuiltaan mennessä, kerrottiin alueen sähköyhtiöistä. Savon Voiman jakelualueella Pohjois-Savossa ja sekä Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen puolella käytännöllisesti kaikki linjat oli saatu kuntoon.

Pahimmillaan noin 10 000 taloutta oli ollut sähköttä. Suur-Savon Sähkön alueella noin 11 000 taloutta oli ollut vailla sähköä, mutta myöhään iltapäivällä korjattiin jo viimeisiä vikoja. Kohteet tosin ovat erittäin hankalia, kerrottiin yhtiöstä.

Pohjois-Karjalan Sähkön hankalimmat työmaat sijaitsivat Etelä-Savon puolella Heinävedellä, jossa trombi teki tuhojaan yli 20 kilometrin matkalla. Siellä alle sata taloutta oli vielä sähköttä. Yhtiöstä arveltiin viimeisten korjaustöiden kestävän pitkään, sillä maasto on paikoin läpipääsemätöntä ryteikköä. Yhtiön koko alueella noin 10 000 taloutta oli kärsinyt katkoksista.

raekuuro

Heinävedellä muutkin raivaustyöt jatkuvat edelleen. Palopäällikkö Raimo Ikonen kertoi, että monien talojen ja kesämökkien päällä on kaatuneita puita. Tiet on saatu raivatuksi ajokuntoon. Ikosen mukaan myrsky ei ilmeisesti aiheuttanut henkilövahinkoja.

Tiukin tilanne oli Heinäveden Pyymäessä, jossa maatilan peltinen konehalli nousi pari metriä ilmaan ja siirtyi kymmenisen metriä paikaltaan. Talon isäntä oli sisällä, mutta hän pelastautui suojaan hallissa olleeseen autoon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.