Mainos

Jättimäiset pääsiäismunat ilahduttavat Kroatiassa

Pääsiäisellä on erittäin suuri merkitys katolisessa Kroatiassa. Pääsiäismunien koristelu naivistiseen tyyliin on vanha perinne Luoteis-Kroatiassa. Koristellut jättimunat ovat paitsi uudelleensyntymisen symboleita myös kevään airuita. Nyt ne saavat viran myös lähettiläinä, sillä 14 suurta koristeltua pääsiäismunaa lähtee Kroatiasta maailmalle, 13:een eri maahan.

Kauimmaksi matkustava muna on jo New Yorkissa, missä se on esillä GINAssa eli kansainvälisessä naivismin galleriassa. Muut maailmalle matkaavat munat ovat esillä toreille tai aukioilla kolmen viikon ajan. Projektin rahoittaa Kroatian matkailunedistämiskeskus.

Naivismi tuli Luoteis-Kroatian pääsiäismuniin 1930-luvulla, Hlebinen kylän seudulla. Itseoppineet taiteilijat, joita kutsutaan Hlebinen koulukunnan edustajiksi maalaavat maisemia, talonpoikia, lehmiä ja kukkoja.

Nykyään tätä Hlebinen perinnettä vaalii noin 50 maalaria. Lähettilään virkaan päässeiden 14 jättimunan maalaamiseen tarvittiin 20 taiteilijaa ja kaksi viikkoa aikaa. Kaikki taiteilijat ovat harrastelijoita, ja saavat elantonsa jostakin muusta kuin taiteestaan.

Jättimunat ovat muovia ja painavat noin 35 kiloa. Niiden korkeus on 2,05 metriä ja halkaisija 1,5 metriä.

(MTV3-AP)

Katso, miten jättiläismäiset pääsiäismunat maalattiin

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.