Mainos

Jättiläismeritähti Sakari saapui Helsinkiin

Linnanmäen Sea Lifen uusi vetonaula maailman suurin meritähti sai tänään arvoisensa vastaanoton. Salamavalot räiskyivät ja kamerat kävivät, kun auringonkukkameritähti Sakari siirrettiin uuteen kotiinsa Sea Lifen altaaseen.

Intendentti Markus Dernjatin tietää uuden asukkaan arvon.

- Sakari on supertähti. Se on ainutlaatuinen jo sen vuoksi, että se on maailman suurin meritähti ja sillä ei kauheasti ole kilpailijoita kylmissä vesissä, Dernjatin sanoo.

Halkaisijaltaan jopa metrin mittaiseksi kasvava meritähti matkasi Helsinkiin Brittiläisestä Kolumbiasta Lontoon kautta. Matka taittui lentäen.

- Tällaiset eläimet matkustaa aina lentokoneessa bisnesluokassa eli mahdollisimman nopeasti ja väljästi. Ruumassa on oikein hyvä lämpötila, sopivan viileä, Dernjatin kertoo.

Tähti viihtyy viileässä

Kentällä Sakari pääsi heti jääkaappiin pakoon hellettä, ja uudessa kotialtaassa vesi on valvotusti 10,7-asteista. Tähti viihtyy viileässä, sillä luonnossa auringonkukkameritähtiä elää Tyynen valtamerellä Alaskasta eteläiseen Kaliforniaan asti.

Dernjatinin mukaan kylmäketju näyttää säilyneen hyvin matkan ajan.

- Matka näyttää menneen hyvin koska se liikkuu noin vauhdikkaasti. Ja veden arvot näyttävät olevan kunnossa.

Mistään pikauimarista ei kuitenkaan ole kysymys, sillä Sakari liikkuu vauhdikkaasti nimen omaan meritähtien mittapuulla: sen huippunopeus on noin metri minuutissa.

Auringonkukkameritähdellä voikin olla enimmillään jopa 24 jalkaa. Sakarin jalkaluvuksi lasketaan siirtämisen yhteydessä 19. Dernjatin kertoo, että meritähdillä on ilmiömäinen kyky kasvattaa uusia raajoja menetettyjen tilalle.

- Jos joku peto uhkaa meritähteä, se voi hyvin jättää saalistajalle yhden jalan sillä se kasvaa viikossa parissa jo hyvin takaisin.

Meritähtien elämä on lyhyt

Meritähti itse syö simpukoita sekä kuolleita kalmareita ja kaloja. Kaksivuotiaan meritähden odotetaan elävän vielä pari vuotta.

- Auringonkukkameritähdet eivät ole hirveän pitkäikäisiä, että se on nyt tuollainen keski-ikäinen tähti, Dernjatin nauraa.

Hän kertoo, että nyt onnellisesti altaassa pulikoivan Sakarin eteen on tehty Sea Lifessa paljon töitä ja siitä toivotaan akvaarion uutta vetonaulaa. Mutta vaikka Sakari on supertähti, Dernjatin lupaa, ettei se ole sen ainoa arvo.

- Sillä on arvoa yksilönä ja erityisesti meillä eläintenhoitajilla on tapana kiintyä näihin eläimiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.