Jättiläislohen kalastaja kertoo: "Olin niin jännittynyt, että kamera putosi jokeen"

Eilen tiedotusvälineet kertoivat Tenojoesta nostetusta jättiläislohesta, jonka painoksi oli kerrottu jopa yli 30 kiloa. Kalastajan tarina on herättänyt kuitenkin epäilyksiä kalastusporukoissa.

11. heinäkuuta on jäänyt vahvasti mieleen utsjokelaiselle Tuomo Karjalaiselle. Hän oli kalastamassa aamuyöllä Tenojoella. Laitilansuvannosta hän oli saanut jo 19.5 kiloisen merilohen.

Hän jatkoi matkaa Norjansalmeen.

– Siinä yhtäkkiä otti kiinni elämäni suurin kala, tuo 30.3 kilon painoinen. Sen kanssa taistelin kauan, Karjalainen kertoo MTV Uutisille.

Kalasaaliista kertoivat eilen mm. kalastus.com-sivusto sekä Ilta-Sanomat.

Karjalaisen mukaan väsytystaistelu kesti tunnin ja 45 minuuttia.

– Kahdeksan kilometriä mentiin joessa, hän muistelee.

Karjalaisen mukaan jättiläiskokoinen kala saatiin Emma-vaapulla.

– Olin niin jännittynyt koukatessani kalan, että kun kuvat otin niin pudotin kamerankin jokeen, hän muistelee.

Kokenus kalamies on nostanut aiemminkin parikymmenkiloisia vonkaleita. Nyt tunne oli aivan uudella tasolla.

– Arvaa vain kun tommoset on veneessä. Huh, kauhea onnen tunne, ei sitä voi selittää. Toi saalis on käsittämätön asia.

Menikö ennätys rikki?

Suomen suurin ennätyskalalautakunnan hyväksymä merilohi on 31.8.2008 Tenosta saatu 26,62 kg kala. Hieman painavampi lohi pyydystettiin lohiloukulla Lohtajalta vuonna 2001 ja se painoi 27,4 kg.

Tiedot perustuvat Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön ylläpitämään ennätyskalarekisteriin 2000-luvun kaloista.

Vielä ei tiedetä, päätyykö Karjalaisen lohi virallisesti Suomen ennätykseksi. Ennätyskalalautakunta kokoontuu seuraavan kerran syksyllä.

Karjalaisen kala on punnittu Kala- ja riistatalouden tutkimuslaitokselta saadulla puntarilla.

– Ennätyskalalautakunta meinaa testata puntarini, sitten selviää. Ovat siellä moittineet tuota puntaria vaikka olen sen testannut.

Karjalaisen tarinan todenperää on ehditty epäillä monelta taholta.

Ylen haastattelema Ennätyskalalautakunnan puheenjohtaja Hannu Lehtonen arvioi kuvan perusteella, että kyseessä olisi kutuasuinen lohi ja kuva olisi otettu syksyllä.

Hän peräänkuulutti myös kalan suomunäytettä.

– Mie otan aina suomunäytteitä rktl:llään (Kala- ja riistatalouden tutkimuslaitokselle). Todistajiakin kyllä löytyy monta, Karjalainen vakuuttaa MTV Uutisten haastattelussa.

– Nyt on lämmin vesi ollut koko kesän ja kalat mustuvat nopeasti. Paljon kaloja oon lohiverkoilla saanu ja aika mustia ovat jo.

Karjalaisen tarina on herättänyt epäilyksiä myös kalastusporukoissa. Nettikeskusteluissa epäilyksiä ovat herättäneet melko heikkolaatuiset kuvat sekä Karjalaisen puheet isosta vonkaleesta jo viime vuonna.

Tenojoelta saadaan vuosittain useita yli 20 kg lohia. Teno on yksi Euroopan parhaimmista lohijoista ja se tunnetaan erityisesti isoista yksilöistään.

*Juttua täydennetty kalastuspiirien epäilyillä

Lue myös:

    Uusimmat