Mainos

Jättikaupunki lässähti - "kallis byroslavia"

Pääkaupunkia lukuunottamatta kunnat eivät innostu tänään julkaistusta viiden kunnan metropolikaupungista. Selvitysryhmä arvioi, että jättikunta toisi mukanaan satojen miljoonien vuosisäästöt. Espoon johto vastaa, että päinvastoin, metropolikaupungin hintalappu olisi valtava. 

Hankkeen idea on naittaa pääkaupungin yhteyteen Espoo, Kauniainen, Vantaa ja Sipoo. Lisäksi Tuusula joutuisi luopumaan eteläkärjestään eli lentokenttäalueen ympäristöstä. Selvitysryhmän mukaan tämä suurempi Helsinki pystyisi rahoittamaan palvelut, turvaisi koko Suomen kilpailukykyä, mutta toisi myös mittavat säästöt. 

– Voitaisiin tehdä niin, että opetuksen ja koulutuksen sektorissa toimittaisiin niin kuin Vantaalla. Silloin saataisiin isot säästöt syntymään. Sadoista miljoonista vuositasolla puhutaan, sanoo kuntajakoselvittäjä Mikko Pukkinen.

Espoon johdossa ollaan päinvastaista mieltä.

– Olen melko varma, että siitä syntyisi melkoinen byroslavia. Siitä syntyisi kallis, byrokraattinen uudistus, jonka hintalappu tulisi olemaan valtavan suuri, sanoo Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Mäkelä muistuttaa, että kysymyksessä on "Suomen kaikkien aikojen suurin fuusio" ja ihmettelee, että esitykseen ei liity minkäänlaista riskiarviota. Johtajan mukaan Espoossa kuntalaisetkaan eivät lämpene hankkeelle. Samoilla linjoilla ollaan Vantaalla.

– Nyt esitettyä kuntaliitosta Vantaan kaupunki todennäköisesti ei tule hyväksymään, toteaa Kari Nenonen.

Ainoastaan Helsinki suhtautuu avoimen positiivisesti metropolikaupunkiin.

– Kun tätä vertaa soteseutuhallintomaailmaan, niin kyllä yhden kunnan malli on ylivoimaisen yksinkertainen, ylivoimaisen demokraattinen malli, sanoo Jussi Pajunen, pääkaupungin johtaja. 

"Sote poisti pohjan kuntaliitoksilta"

Sipoossa Helsinkiin liittyminen ei ole oikein saanut tuulta alleen missään vaiheessa. 

– Ehdotettu sote-malli ottaa pohjan pois kaikilta kuntaliitoksilta. Esitys tuntuu myös meidän suunnalta aika vieraalta, emmekä näe hyötyjä tällaisesta liitoksesta. Ymmärtääkseni kaikki poliittiset ryhmät suhtautuvat tähän selvitykseen sekä sen tuloksiin erittäin skeptisesti, kertoo Sipoon kunnanjohtaja Mikael Grannas.

Tuusulan kunnanjohtaja Hannu Joensivu tyytyi kommentoimaan asiaa Twitterissä näin: "Metropolin kuntaselvitys esittää Etelä-Tuusulan liitettäväksi metropolikaupunkiin, jota ei synny. Sen pituinen se."

Mittava työ muuttui pannukakuksi viimeistään siinä vaiheessa, kun selvisi, että selvitysryhmä ei itsekään usko, että hanke toteutuisi.

– Suuri edistysaskel pääkaupunkiseudulle olisi se, että edes kaksi kuntaa liittyisi, että kuntaliitos jollakin tavalla saataisiin syntymään, Pukkinen toivoo.

Kunnanvaltuustot päättävät asiasta alkuvuoden aikana. Jos valtuustot sanovat ei, ministeriö saattaa järjestää alueilla kansanäänestyksen. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.