Mainos

Jättikauppa tietokonealalla

Tietokonealalla on tulossa jättimäinen yritysosto.

compaq

Hewlett-Packard ilmoitti viime yönä Suomen aikaa ostavansa Compaqin. Yrityskaupan hinnaksi ilmoitettiin noin 165 miljardia markkaa. Kauppa tapahtuu osakevaihtona, ja sen on määrä toteutua ensi vuoden alkupuoliskolla.

Mikrotietokoneiden valmistajana HP:n ja Compaqin yhteenlaskettu markkinaosuus maailmassa oli tämän vuoden toisella neljänneksellä 19 prosenttia. Yhdessä ne sivuuttavat selvästi Dellin, jonka markkinaosuus oli 13,4 prosenttia. Siten Kalifornialaisen Hewlett-Packardin ja teksasilaisen Compaqin yhdistyminen luo maailmaan tietokonejätin, jolle vetää vertoja vain legendaarinen IBM. Jättiyhtiön 46-vuotiaasta naispääjohtajasta Carly Fiorinasta tulee samalla alan ehdoton tähti.

Tietokoneala on kuitenkin kärsinyt viime aikoina voimakkaasta taantumasta, joka on heijastunut sekä HP:n että Compaqin myyntiin. Molemmat yhtiöt ovat joutuneet viime aikoina leikkaamaan tuotantoaan ja työvoimaansa. Niiden yhteenlasketuksi työvoimaksi jää noin 145000 ihmistä 160 maassa.

Autotallista suuryritykseksi

HP on yksi tietokoneteollisuuden pioneeriyhtiöistä. William Hewlett ja David Packard perustivat yhtiön autotalliin vuonna 1939 Palo Altossa Kaliforniassa. HP:n noususta autotallista jättiyritykseksi tuli yksi amerikkalaisen liikemaailman legendoista.

Compaqin synty puolestaan ajoittuu vuoteen 1982, jolloin sen perustajat aloittivat kannettavan mikrotietokoneen suunnittelun. Compaq kaappasi kymmenessä vuodessa markkinajohtajuuden pc-koneissa IBM:ltä. Vuonna 1998 Compaq nielaisi Digital Equipmentin, joka oli ollut minitietokoneillaan IBM:n suurin haastaja 1980-luvulla. Nyt Compaq joutui itse nielaistuksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.