Mainos

Jätteenpoltto uhkaa loppua vuodenvaihteessa

Jätteenpoltto on vaikeuksissa Suomessa. Valitukset viivästyttävät jätteenpolttohankkeita.

Jätteenpoltto uhkaa loppua Suomessa lähes kokonaan vuodenvaihteessa. Useimmat laitokset eivät ole ehtineet saada uusia ympäristölupia, koska valitukset ovat ruuhkauttaneet lupaviranomaiset. Polttamisen sijaan jätteet joudutaan viemään kaatopaikoille.

Vanhojen laitosten lisäksi vaikeuksissa ovat vireillä olevat parisenkymmentä uutta jätteenpolttolaitosta.

Innokkain valittaja on Suomen luonnonsuojeluliitto, joka aikoo tehdä valituksia jatkossakin:

-Valituksia tehdään periaatteessa niin kauan aikaa, kun on ryhdytty tekemään jotain todella merkittävää jätteiden synnyn ehkäisemiseksi ja pontevasti lisätty myös kierrätystä, sanoo tutkija Erja Heino Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Ympäristöministeriössä myönnetään, että jätteen synnyn ehkäisyssä on tehostamisen varaa, mutta se ei riitä korvaamaan polttoa.

-Ei ne toistensa vaihtoehtoja ole, koska jätettä joka tapauksessa syntyy nykyisen kaltaisessa urbaanissa yhteiskunnassa ja jotain sille pitää tehdä, toteaa ympäristöneuvos Olli Pahkala ympäristöministeriöstä.

Jos jätteiden syntyä ei saada nopeasti vähennettyä, suomessa ollaan pulassa jätteiden kanssa viimeistään vuonna 2007. Silloin eu-määräykset sulkevat kaikki vanhat kaatopaikat. Uudet polttolaitokset eivät nekään ehdi avuksi, koska venynyt lupakäsittely on viivästyttänyt hankkeita.

Tänä vuonna Suomessa poltetaan jätettä 400 000 tonnia, mutta ensi vuonna enää 100 000 tonnia.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 01.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.