Mainos

Jätteenpolton taloudellinen kannattavuus noussut

Koko ajan kohoavat kaatopaikkamaksut parantavat jätteen polton kannattavuutta. Kotkaan rakennettava Suomen toinen jätevoimala käynnistyy vuoden lopussa. Laitos polttaa puolen miljoonan ihmisen kotitalousjätteet.

Hyötyvoimalan jätekuilu on kerrostalon kokoinen ja laitos muutenkin suomalaisittain valtava: sen tuottamalla energialla lämmittäisi puoli Kotkaa. Vastaavanlaisia laitoksia ei monta Suomeen mahdu.

Kotkan hyötyvoimalaitos on energiayhtiölle jätti-investointi. Vähintään 55 miljoonan euron hinta vastaa yli puolta yhtiön arvosta. Riskiä lisää myös se, että koko energiantuotannon ostaa viereinen kartonkitehdas. Tehtaan kanssa ei kuitenkaan olla naimisissa.

- Tämä laitos on rakennettu niin, että voimme täällä tuottaa myös kaukolämpöä tarvittaessa vaikka koko tehomäärästä, ja samoin ajaa lauhdesähköä silloin, kun ei ole lämpökuormaa. Eli tämä on erittäin monipuolinen laitos, sanoo toimitusjohtaja Vesa Pirtilä, Kotkan Energiasta.

Laitoksen naapurit hyväksyivät voimalan, kun heitä käytettiin opintomatkalla vastaavassa laitoksessa Euroopassa. Myös ympäristöväki kääntyi myönteiseksi hankkeelle, kun energiayhtiö ryhtyi yhteistyöhön jätteiden synnyn ehkäisemiseksi ja kierrätyksen tehostamiseksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.