Jatkuva sunnuntaikauppa vastatuulessa

Lähes puolet suomalaisista pitäisi kaupat auki joka sunnuntai ympäri vuoden, kertovat mielipidetutkimukset. Kauppa- ja teollisuusministeri tyrmää kuitenkin aukioloaikojen täydellisen vapauttamisen.

Hallitus valmistelee uudistusta sunnuntaikaupan aukioloaikojen selkeyttämiseksi.

Sunnuntaikaupan aukioloajat nousevat taas keskusteluun hallituksessa. Kokoomuslainen puolustusministeri Jyri Häkämies vaatii lehtihaastattelussa, että kaupat saisivat olla vapaasti auki.

Sunnuntaikaupan pelisääntöjä valmisteleva kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen tyrmää esityksen.

- Ei ole monta kuukautta aikaa kun käytiin hallitusneuvottelut ja silloin todettiin aivan yksiselitteisesti useamman puolueen edustajien toimesta, että yleinen ympärivuotinen aukioloaika ei tulee kysymykseen. Tämä on lähtökohta, Pekkarinen perustelee.

Ministeriö valmistelee kuitenkin uudistusta, jossa kaupan aukioloaikoja yritetään selkeyttää.

Kaupan etujärjestöjä harmittaa sunnuntaikaupan sekavuus: kaupat voivat olla auki kesällä ja joulun alla, mutta siinä välissä syys-lokakuussa niiden pitää olla kiinni.

Sunnuntaikaupan vapauttamista vastustaa erityisesti työntekijäjärjestö PAM. Myös pienille erikoiskaupoille sunnuntaityön lisääntyminen on hankalaa.

Pekkarinen on pitänyt esillä mallia, jossa kaupat olisivat sunnuntaisin auki lyhyemmän aikaa kuin nyt.

- Ei me jäädä odottamaan kovin pitkäksi aikaa, kyllä tässä seuraavan vuoden aikana jokin ratkaisu tehdään, jos on tehtävissä. Itse näkisin että jonkinlaista liikahdusta voitaisiin saada aikaan, Pekkarinen kertoo.

Mielipidekyselyissä lähes puolet suomalaisista haluaa, että kaupat olisivat auki joka sunnuntai ympäri vuoden.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat