Mainos

Jatkosodan päättymisestä 60 vuotta

Tampereella avataan jatkosotaa käsittelevä näyttely.

Jatkosodan päättymisestä tulee tänään kuluneeksi tasan 60 vuotta. Sotatoimet Suomen ja Neuvostoliiton välillä päättyivät 4. syyskuuta 1944 ja välirauhansopimus solmittiin 19. syyskuuta.

Välirauhan ehtojen mukaan Suomi menetti Karjalan uudelleen. Myös Petsamo luovutettiin ja Porkkala vuokrattiin Neuvostoliitolle viideksikymmeneksi vuodeksi. Suomelle määrättiin suuret sotakorvaukset. Välirauhan mukaiset Suomen rajat vahvistettiin vuonna 1949 Pariisissa.

Sodan tappiot olivat 66 000 kaatunutta tai kadonnutta, 1500 kuollutta siviilihenkilöä ja 188 000 haavoittunutta. Myös Neuvostoliitto kärsi huomattavia tappioita, kaatuneita oli arvion mukaan 305 000 mikä merkitsee haavoittuneet mukaan lukien lähes miljoonan miehen kokonaistappioita.

Tampereella näyttely

Tampereella toimiva Työväen Keskusmuseo avaa ylihuomenna jatkosotaa käsittelevän näyttelyn. Näyttely valottaa jatkosodan syitä ja tapahtumien kulkua. Keskeisimmin ovat esillä sodan loppuvaiheet eli kesä 1944 Neuvostoliiton suurhyökkäyksestä Suomen torjuntavoittoon.

Esillä on runsaasti aitoa ja alkuperäistä esinemateriaalia kuten asepukuja, henkilökohtaisia aseita, raskaampaa aseistusta, mitaleita ja kunniamerkkejä. Sodassa mukana olleet lentokoneet, panssarivaunut ja kuljetuskalusto esitetään pienoismallien avulla. Näyttely kertoo myös elämästä kotirintamalla sodan varjossa.

Jatkosota perääntymisvaiheesta torjuntavoittoon -näyttely on avoinna joulukuun 19. päivään asti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.