Jäteyritykset vaativat kaatopaikkoja kiinni

Jätealan yritykset vaativat kunnallisten kaatopaikkojen sulkemista nopeasti. Markkinajohtaja Lassila&Tikanojan mukaan kaatopaikat ovat suurin este jätteiden kierrätykselle. Kuntaliitto pelkää, että yrityksille kelpaavat vain helposti kierrätettävät jätteet ja ongelmatapaukset jäävät kunnille.

Jätteiden hyödyntämisessä Suomi on EU-maiden huonoimpia. Jätealan yritykset pitävät kierrätyksen pahimpana esteenä kuntien kaatopaikkoja, jotka pitäisi sulkea nopeasti.

- Meillä on historiallisena jäänteenä muodostunut kaatopaikkaorganisaatio ja ihmiset saavat tulonsa kaatopaikkamaksuista. Mielestäni nyt on tultu sen tien päähän ja käytännössä kaikki kaatopaikat pitäisi sulkea, sanoo Lassila&Tikanojan tuotepäällikkö Lassi Hietanen.

Kaatopaikat työllistävät tuhat ihmistä. Lassila&Tikanoja arvioi, että tehokkaampi kierrätys toisi kymmenenkertaisen määrän työpaikkoja. Kuntaliitto pelkää, että yritykset ottavat rusinat pullasta ja ikävät jätteet jäävät kunnille.

- Kaatopaikoille sijoitettavan jätteen määrä varmasti vähenee, kun jätteiden polttamista ja energiana hyödyntämistä lisätään, mutta monta vuotta vielä tarvitaan kaatopaikkoja Suomessa, Kuntaliiton ympäristöinsinööri Seija Paajanen sanoo.

Kaatopaikkoihin investoidut suuret rahat ovat Lassila&Tikanojan mukaan menneet hukkaan.

- Suurempi ongelma tulee siitä, jos investoidaan puolesta miljardista miljardiin euroon sekajätteen massapolttolaitoksiin, jotka eivät tule jatkossa poltettavaa saamaan, Hietanen toteaa.

Yritysten mielestä kuntien kaatopaikat ottavat jätteet vastaan liian halvalla. Kuntaliiton mukaan taksojen korotukset voivat johtaa laittomiin jätekasoihin. Ympäristöinsinööri Seija Paajanen on huomannut, että kun maksut ovat epäoikeudenmukaiset tai liian korkeat jätteet ovat joutuneet vääriin paikkoihin.

Jätealan toinen ongelma on valituskierre. Rakennusjätteistä polttoainetta valmistavan tamperelaisyrityksen laajennus odottaa kaavavalituksen ratkaisua.

- Kansalaisvaikuttaminen on todella laajaa, joka aiheuttaa monessa kohdassa valituskierroksia. Useinhan tämä on niin, että "not in my backyard", eli meitä ei haluttaisi oikein mihinkään, mutta meidän täytyisi nämä työt tehdä, kertoo Toivonen-yhtiöiden ympäristövastaava Seppo Uusitalo.

EU:n päästöleikkaukset vauhdittavat kierrätystä. Kasvihuonepäästöt vähenevät, jos jätteet hyödynnetään, eikä niitä kiikuteta kaatopaikalle.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat