Mainos

Jätevesille uusi puhdistusmenetelmä

Suomen ympäristökeskuksessa kehitetty uusi, tehokkaampi ja halvempi jätevesien puhdistusmenetelmä poistaa jätevesistä fosforin 98-prosenttisesti ja typen jopa 90-prosenttisesti.

Suomen ympäristökeskuksessa on kehitetty uusi, nykyistä tehokkaampi jätevesien puhdistusmenetelmä. Menetelmä perustuu biologiseen typen ja fosforin poistoon. Uusi menetelmä poistaa jätevesistä fosforin 98 -prosenttisesti ja typen jopa 90-prosenttisesti.

Uusi menetelmä on paitsi tehokkaampi, myös halvempi, koska kemikaaleja tarvitaan vain kolmasosa nykyisestä, mikä vähentää puhdistamojen käyttökustannuksia

Uutta puhdistusmenetelmää on kehitetty Espoon Suomenojan koepuhdistamolla. Kolmen vuoden kokeilujen tuloksena jätevesien fosfori saadaan nyt poistettua 98-prosenttisesti ja typpi lähes 90-prosenttisesti.

- Tämän prosessin sydän on biologinen typen ja fosforin poisto, jossa ei käytetä lainkaan kemikaaleja. Sitten on jälkiosana hiukan kemikaaleja käyttävä tehostusprosessi, niin kutsuttu biologis-kemiallinen jälkisuodatus, sanoo diplomi-insinööri Pirjo Rantanen Suomen ympäristökesksen vesihuoltoryhmästä MTV3:n uutisten haastattelussa.

Säästön lisäksi kemikaalien käytön vähentämisestä on muutakin hyötyä. Biologisessa puhdistuksessa puhdistamolietteen määrät vähenevät. Liete onkin ollut hiukan hankala tuote päästä eroon.

Erityisen tehokas uusi menetelmä on typenpoistossa. Lähivuosina Suomen vedenpuhdistamot joutuvat tehostamaan toimintaansa: EU nimittäin vaatii Suomea poistamaan jätevesien typestä 70-prosenttia. Tällä hetkellä valtaosalla Suomen puhdistamoista ei ole lainkaan typenpoistovelvoitetta ja suurimmilla puhdistamoillakin velvoite on alle 70 prosentin. Uusi menetelmä soveltuu sekä uusiin että vanhoihin puhdistamoihin.

Jätevesipuhdistamojen typpi- ja fosforipäästöjen vähentäminen pienentää vesistöjen ravinnekuormitusta. Vaikka maatalous onkin vesistöjemme suurin kuormittaja, yhdyskuntien osuus fosforipäästöistä on vajaat kuusi ja typpipäästöistä 15 prosenttia.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 02.10.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.