Mainos

Jätevesilaki natisee pahasti - menoa ihmetellään Ruotsissakin

Hallituksen kiistelty jätevesiasetus on joutunut suuriin vaikeuksiin. Eduskunnan perustuslakivaliokunta selvittää, syrjiikö yli 68-vuotiaiden vapauttaminen jätevesivelvoitteista nuorempia ihmisiä, jotka joutuvat rakentamaan pienpuhdistamoita jätevesilleen.

-Asiantuntijat ovat kiinnittäneet huomiota jätevesiasetukseen ja on nähty että se ei ole ongelmaton. Tältä osin on tietysti erilaisiakin näkemyksiä esitetty. Tästä käydään keskustelua, onko jätevesiasetus perustuslain mukainen vai onko se vain huonoa lainsäädäntöä. Tämä selviää varmasti kahden viikon kuluessa, toteaa perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok).

Ympäristöministeri ja hallitus ovat valmiita muutoksiin, jos eduskunta niin esittää.

-Olemme tehneet oikeusministeriön kanssa huolellista yhteistyötä. Nimenomaan tämän perustuslakinäkökulman olemme pyrkineet ottamaan huomioon. Mutta eduskunnan perustuslakivaliokunnalla on lopullinen tulkintavalta mikä on perustuslain mukaista ja mikä ei ole, kommentoi ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk).

Maaseudulla kyse on isoista rahoista.

- Jätevesilaki tulee maksamaan noin 1,75 miljardia euroa, mutta jos rajataan tehokas puhdistus vain suoriin vesistöpäästöihin, niin selvitään miljardia euroa halvemmalla remontilla, toteaa ympäristöneuvos Mauno Rönkkömäki.

Lasku lankeaa reilulle miljoonalle suomalaiselle, joiden mökit ja kiinteistöt ovat viemäriverkkojen ulkopuolella.

Ruotsissa ihmetellään Suomen jyrkkää linjaa

Myös Ruotsissa keskustelu aiheesta käy kuumana, mutta valtakunnallista lainsäädäntöä ei ole luvassa. Kunnat päättävät jätehuollosta itse.

Laajan viranomaiskartoituksen perusteella yli puolet Tukholman eteläisen saariston kiinteistöistä joutuu parantamaan jätevesien käsittelyä. Suomen jyrkkää linjaa Ruotsissa kuitenkin ihmetellään.

- Vaikuttaa hieman pakkokaupalta tuo mitä olen kuullut. Siinä sitten hinnatkin nousee, kommentoi ympäristötarkastaja Mika Silvikko Södertörnin ympäristö- ja terveyssuojeluliitosta.

(MTV3)

Katso Jussi Kärjen juttu

Katso Kari Lumikeron juttu Haningesta, Ruotsista

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.