Mainos

Jätevedet kuormittavat vesistöjä

Helsingissä viemäriverkostosta johdettua jätevettä on päästetty Vantaanjokeen noin 170 000 kuutiota.

Jätevesiä on jouduttu päästämään vesistöihin puhdistamattomina, koska tulvat ovat kuormittaneet viemäriverkostoja. Muun muassa Helsingissä jätevettä laskettiin Vantaanjokeen.

- Viemäriverkostosta johdettua jätevettä on päästetty jokeen noin 170 000 kuutiota. Vettä lasketaan, kunnes vedenpinta alkaa laskea, arvioi käyttökemisti Tommi Fred Helsingin Vedestä.

Uudenmaan ympäristökeskuksen ylitarkastajan Leena Villan mukaan jätevesien mukana vesistöihin kulkeutuu ravinteita, bakteereita ja happea kuluttavaa orgaanista ainetta.

- Ravinteet lisäävät levien kasvua ja bakteerit tekevät veden hygieenisesti epämiellyttäväksi. Vesistöjen kuormitus kasvaa, Villa selvitti.

Villan mukaan esimerkiksi Vantaanjoessa uimista on vältettävä, koska vedessä on runsaasti bakteereita. Villa sanoi, että jokivesien laatu kuitenkin paranee nopeasti.

- Vedenlaadun muutokset riippuvat tietenkin paikasta ja vesistöön päästettyjen jätevesien määrästä. Jokialueilla veden pitäisi olla kunnollista, kun jätevettä ei ole johdettu vesistöön viikkoon tai kahteen, hän totesi.

Jätevedet eivät nosta veden korkeutta

Jätevesiä on jouduttu päästämään puhdistamattomina vesistöihin, koska tulvavedet tukkivat viemäreitä. Villan mukaan vedenpuhdistamoita ei voida mitoittaa niin suuriksi, että vesimassat voisivat kulkea niiden kautta.

Villa sanoi, että jätevedenpuhdistamot ylittävät lupaehtonsa väliaikaisesti tulvien vuoksi. Lupaehdot määräävät, kuinka paljon puhdistamot saavat kuormittaa vesistöjä.

- Loppuvuodesta vedet on puhdistettava paremmin, etteivät puhdistamot kuormita liikaa vuositasolla, hän totesi.

Villa painotti, että jätevesien ohijuoksuttaminen jätevedenpuhdistamoilla ei nosta tulvaveden korkeutta, koska jätevesiä päästetään vesistöihin niin vähäisiä määriä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.