Mainos

Jäteveden pääsy Saimaaseen ihmetyttää

Jäteveden pääsy Saimaaseen ihmetyttää Lappeenrannassa. Kovan sateen seurauksena käsittelemätöntä jätevettä pääsi hulevesiviemäreiden kautta 12 kuutiota Saimaaseen. Tapahtuma valottaa myös osaltaan Pien-Saimaan sinileväkukintojen syytä.

Kaakkois-Suomen ympäristökeskus on epäillyt jo kymmenen vuotta jätevesien valuvan hulevesien mukana Saimaaseen.

- Meillä on ollut 10 vuotta arvaus, että sinne jotain pääsee. Paikalliset ihmiset kutsuvat yhtä ojaa haisuojaksi koska siellä rannassa haisee selvästi jätevesi, kertoo Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen limnologi Marja Kauppi.

Pien-Saimaa on matala, karu ja asutuksen rasittama järvialue. Jätevesien purkauksella on oletettavasti myös vaikutusta sinilevätilanteeseen.

- Fosforimäärä on niin iso ja kysymys on semmosessa muodossa olevasta fosforista joka leville on erittäin käyttökelpoista että on vaikea välttyä ajatukselta että sillä ei olis merkitystä, Kauppi sanoo.

Kysymyksiä herättää myös kaupungin hidas reagointi Pien-Saimaan tilaan.

- Tulee mieleen, että Lappeenrannan kaupunki on yksi syyllinen tähän. Se vähän pistää miettimään miksi ei olla toimittu jo aikaisemmin. Pien-Saimaa on tavallaan jo tuhottu, harmittelee Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu Satu Virtala.

Kaupunki on tapahtuneen vahingon seurauksena aloittanut jätevesijärjestelmien kartoituksen.

- Olemme aloittaneen kartotustyön ja selvitystyön, ja jos me jotain sieltä huomaamme, niin tulemme sen korjaamaan saman tien, vakuuttaa Lappeenrannan Vesi Oy:n toimitusjohtaja Kirsi Niinimäki.

Pien-Saimaan kuntoa tutkitaan Pisa-hankkeessa ja kunnostussuunnitelman pitäisi olla valmis ensi kesänä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.