Mainos

Jätelietettä jokeen Pietarin lähellä

Laatokan eteläpuolella sattui joulukuun lopulla vakava ympäristöonnettomuus, kun runsaat 500 000 kuutiota jätevettä valui Laatokkaan laskevaan Säsjokeen, kertoi Suomen ympäristöministeriö tänään.

Liete on peräisin Sjasstroin sellu- ja paperitehtaalta. Tehtaan jäteallas murtui, ja liete, jonka arvioidaan sisältävän ensisijaisesti lipeää, valui Säsjokeen. Venäjän viranomaiset selvittävät edelleen onnettomuuden vaikutuksia, ja analysointitulokset ovat valmistumassa lähipäivinä. Lietealtaan patoon syntynyt 25-30 metrin repeämä on saatu tukituksi. Izvestija-lehti arvioi äskettäin, että onnettomuus olisi ollut Venäjän viime vuoden pahin ympäristökatastrofi. Neva-Laatokan vesistöhallinnon johtaja V. Budarin pitää kuitenkin väitettä liioiteltuna.

Sjasstroin sellu- ja paperitehdas sisältyi ympäristöministeriön teettämään laajaan selvitykseen Suomen lähialueiden suurimmista ympäristöongelmista. Ympäristöongelmien vähentämiseksi esitettiin tuolloin mm. jätevedenpuhdistamon toiminnan tehostamista. Ympäristöministeriö on aiemmin kiinnittänyt useissa yhteyksissä huomiota lähialueiden ympäristöongelmiin. Ympäristöneuvos Jaakko Henttonen kertoi, että lähialueilla on useita teollisuuslaitoksia, joiden jätevesiä käsitellään joko puutteellisesti tai ei ollenkaan.

Jätevedet kerätään suuriin varastoaltaisiin, joiden patoturvallisuudesta ei aina huolehdita riittävästi. Muun muassa Pietarin ongelmajätekaatopaikalla Krasnyi Borissa ongelmajätteitä on varastoitu maapohjaisiin altaisiin, joiden turvallisuus ei ole riittävä, Henttonen totesi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.