Mainos

Jätelain kokonaisuudistus etenee riitaisena

Kunnat ja yksityiset jätealan yritykset kiistelevät siitä, kuka saa tarjota kansalaisille jätehuoltoa. Valmisteilla oleva jätelain kokonaisuudistus antaisi kunnille yksinoikeuden kotitalousjätteisiin.

Ympäristöyritysten liiton mukaan uudistus heikentäisi kierrätysmahdollisuuksia ja johtaisi kymmenien yritysten konkurssiin. Kuntaliittossa vakuutetaan, että kierrätys lisääntyy ja yksityisten yritysten jätepalveluille on jatkossakin kysyntää. Uudistusta valmisteleva työryhmä on pitänyt viimeisen kokouksensa kireissä tunnelmissa.

-Siellä annetaan kovin vahvoja säädöksiä siitä, että yksityiset yritykset eivät saa tarjota mitään palveluja kotitalouksille, toteaa toimitusjohtaja Katri Penttinen Ympäristöyritysten liitosta.

-Jotta palvelu toimisi kaikissa oloissa ja alueilla, niin silloin on tarpeen antaa vastuukokonaisuus julkiselle vallalle, toteaa puolestaan ympäristölakimies Leena Eränkö Kuntaliitosta.

Yksityisellä ja kunnallisella puolella on erilainen näkemys kunnallisen jätehuollon laadusta.

-Kansalaisten kierrätysmahdollisuudet valitettavasti mielestämme heikkenevät, kritisoi Penttinen.

-Asukkailla on halua yksilölliseen palveluun ja sitä kuntien jätelaitoksissa on tällä hetkellä suunnitteilla ja on tarjollakin, kommentoi Eränkö.

Jätteenpoltostakin ollaan eri linjoilla. Ympäristöyrityksissä pelätään, että jätteitä poltetaan niin ahkerasti, ettei kierrätettävää jää. Kuntaliitossa vakuutetaan, että vain sellainen jäte poltetaan, jota ei muuten voida hyödyntää.

Ympäristöyritysten liitossa pelätään konkurssiaaltoa, jos jätelakia uudistetaan suunnitellussa muodossa. Kuntaliitossa ei tähän uskota.

Jätelain uudistusesitys lähtee ensi viikolla lausuntokierrokselle.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.