Mainos

Jätehuolto siirtymässä roskalaatikoista putkiin

Roskakuski

Perinteisen jätehuollon rinnalle on nousemassa uudenlainen jäteputkijärjestelmä. Alipaineella toimivassa järjestelmässä jätteet kulkevat putkia pitkin kauempana sijaitseviin jäteterminaaleihin.

Tulevaisuudessa jätepussi viedään oman talon jäteasemalle ja alipaineputki imaisee sen. Pussi päätyy putkia pitkin jossain kauempana sijaitsevaan jäteterminaaliin. Tällainen järjestelmä on jo toiminnassa Helsingin Kampin ostoskeskuksessa.

Espoon Suurpeltoon rakennettava 7000 asukkaan kaupunginosa on ensimmäinen asuntoalue, jonne alipaineella toimiva jätteenkeruujärjestelmä rakennetaan. Ensimmäisiä putkia asennetaan jo ja järjestelmän pitäisi olla valmis samaan aikaan ensimmäisten talojen kanssa puolentoista vuoden kuluttua.

Järjestelmässä asukkaat lajittelevat jätteensä neljään eri jäteastiaan, jotka sijaitsevat porraskäytävässä tai pihalla. Putkijärjestelmän ansiosta jäteautoralli alueella vähenee selvästi. Rakentaja vakuuttaa, että uusi järjestelmä ei tule asukkaille kalliiksi.

- Kustannus on noin muutama tuhat euroa asuntoa kohti. Kokonaiskustannusvaikutus on sama kuin tänä päivänä eli asukkaat eivät maksa jätehuollosta enempää kuin tänä päivänä, sanoo liiketoimintajohtaja Kimmo Liukkonen YIT Kiinteistötekniikka Oy:stä.

Alan yritykset uskovat, että jäteputkijärjestelmät yleistyvät nopeasti ja noin viiden vuoden sisällä jätehuolto toimii uusissa taloissa modernilla tekniikalla. Suomeen jätejärjestelmät ovat vasta tulossa, mutta maailmalla niitä on jo paljon.

- Maailmanlaajuisesti markkinat jätteenkuljetusjärjestelmille kasvavat noin 20 prosentin vuosivauhtia. Nyt kokonaismarkkinan arvo on noin 400 miljoonaa euroa, kertoo jätejärjestelmiä asentavan Puzair Oy:n tekninen johtaja Marko Sevón.

Suomalainen jätteenkeruujärjestelmä on myyty myös Pekingin olympialaisiin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.