Mainos

Järvistä löytyi haitallisia tinayhdisteitä

Viiden teollisuuskaupungin järvien pohjasedimenteistä on löytynyt orgaanisia tinayhdisteitä. Suomen ympäristökeskuksen mittauksissa eniten vesieliöille haitallista tributyylitinaa löytyi Lappeenrannasta Lauritsalan Tuosasta. Hieman pienempiä pitoisuuksia havaittiin Jyväskylän Jyväsjärvessä, Jämsän Lehtiselällä, Äänekosken Kuhnamossa, Mäntän Mäntänlahdessa ja Melasjärvessä ja Lauritsalan Haukiselällä. Viime vuonna vielä suurempia tributyylitinapitoisuuksia löytyi Varkauden Huruslahdelta.

Tulokset vahvistavat sen, että teollisuuden aiemmin käyttämät orgaaniset tinayhdisteet ovat päätyneet teollisuus- ja prosessivesien mukana lähijärviin. Orgaanisia tinayhdisteitä on käytetty eliöiden torjuntaan tarkoitettujen kemikaalien tehoaineena sekä lisäaineena muovi- ja kemianteollisuudessa.

Aluksi harmittomana pidetty aine on osoittautunut ympäristölle ja ihmisten terveydelle vaaralliseksi. Tinayhdisteiden käyttö teollisuuden jätevesien käsittelyssä on kielletty EU-alueella vuonna 2003. Suomessa orgaanisia tinayhdisteitä on käytetty teollisuudessa homeentorjunta-aineena vuoteen 1991 asti.

Ihmisille ei vaaraa - ruoppauksiin rajoituksia

Tutkijat eivät usko, että tinayhdisteet leviäisivät pohjasedimentistä veteen, ellei pohja-alueita ruopata. Pohjien tinayhdisteet joudutaan jatkossa ottamaan huomioon ruoppausten suunnittelussa. Ruoppausmassat pitäisi myös sijoittaa maalle, missä orgaaniset tinayhdisteet eivät ole niin haitallisia kuin vesissä.

Ihmiset altistuvat tinayhdisteille syömällä kalaa. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mielestä kalansyöntirajoitukset teollisuuspaikkakunnilla eivät ole tarpeen. Tutkituilla alueilla sisävesien ahvenien tinayhdistepitoisuudet olivat vain kymmnesosa merialueiden kalojen pitoisuuksista.

Keinotekoisesti valmistettuja orgaanisia tinayhdisteitä on yli 800. Näistä haitallisimpia ovat tributyylitina ja trifenyylitina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.