Mainos

Järvipelastajat Juho ja Erik riensivät apuun: Yli 80-vuotiaaseen mieheen ei saatu puheluyhteyttä myrskyn jälkeen – oli ollut jo kolme viikkoa eristyksessä saaressa

3:26
Aapeli-myrsky katkoi puita ja sähköjä ja seisautti satamat

Järvipelastajat Juho Koskinen ja Erik Naarajärvi avustivat omaisia, jotta he pääsivät tarkistamaan yli 80-vuotiaan miehen kunnon Päijänteen saaressa.

Mies oli ollut kotonaan saaressa jo yli kolme viikkoa eristyksissä, koska oli rospuuttoaika eli aika, jolloin jäät ovat lähdössä tai tulossa. Tuolloin saareen, johon ei ole maa- tai lossiyhteyttä, ei pääse käytännössä muuten kuin ilmateitse.

Kaikki oli hyvin siihen saakka, kunnes Aapeli-myrsky iski ja katkoi alueelta sähköjä. Vanhuksen kännykkä hyytyi ja omaisten huoli heräsi.

Tuolloin omaiset ottivat yhteyttä Suomen Meripelastusseuran Jämsän järvipelastajien vapaaehtoisiin. Alkoi operaatio jäänylitys.

– Pelastuspuvut laitettiin meidän pelastajien päälle sekä omaisille varmuuden varalta, Koskinen kertoo MTV Uutisille.

Tehtävänä oli kulkea jään ylitse saareen, selvittää vanhuksen vointi ja viedä hänelle tarvikkeita ja ruokaa. Ainoa mutta tehtävässä oli jään alla virtaava vesi, joka moukaroi ja muokkaa jäätä mielensä mukaan.

– Muutamaa päivää aikaisemmin osa alueesta oli ollut sulaa. Se on ihan normaalia, koska vesialueella on virtauksia. Virta muokkaa jään paksuutta.

"Ei ollut mitään hätää"

Jään ylitys sujui hyvin ja saareen asti päästiin ilman hyisessä vedessä pulikointeja. Jään paksuus oli ohuimmillaan vain kahdeksan senttimetriä kulkureitin varrella. Omaiset kiiruhtivat tarkistamaan miehen vointia ja järvipelastajat jäivät kunnostamaan jääreittiä.

– Ei hänellä ollut mitään hätää. Vanhus oli tottunut rospuuttoaikaan, ei mitään siinä mielessä poikkeavaa. Sattui vain olemaan tämä Aapeli-myrsky, joka oli vienyt sähköt ja luonut epävarmuutta, koska akku oli loppunut.

Huolen helpotukseksi vanhuksella oli ollut kotonaan vielä ruokaa jäljellä. Hän oli myös pystynyt lämmittämään pirttiä leivinuunin avulla. Myöhemmin koko seurue kahvitteli vanhuksen luona, mukana oli tuotu tuoretta pullaa ja keksejä.

Harvinainen tehtävä

Koskinen kertoo, että vastaavanlaiset pelastustehtävät ovat harvinaisia. Hän arvioi, että Päijänteen saaristossa asuu alle 10 henkilöä, joiden luokse ei ole lossi- tai maayhteyttä.

Avovesikaudella vapaaehtoisten järvipelastajien toimintaan kuuluu veneillä päivystäminen, etsinnöissä auttaminen, ensivasteen avustaminen saaristossa ja veneilijöiden auttaminen esimerkiksi teknisten ongelmien tai karilleajojen sattuessa.

Jämsän alueella toimii 13 vapaaehtoista järvipelastajaa, Koskinen toteaa.

Järvipelastajien urotyöstä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja