Mainos

Järvien vedenpinnat pysyvät korkeina vielä pitkään - Saimaa yhä nousussa

Maan keski- ja itäosan suurten järvien vedenpinnat pysyvät hyvin korkealla vielä useita kuukausia. Saimaan pinta on edelleen nousussa.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan vedenpinnat ovat suurissa järvissä harvinaisen korkealla Järvi-Suomen alueella sekä Oulujoen vesistössä. Syynä ovat kesän poikkeuksellisen runsaat sateet.

Esimerkiksi Saimaan vedenpinta on yli puoli metriä ajankohdan keskiarvoa korkeammalla. Lisäjuoksutuksista huolimatta vedenkorkeuden ennustetaan nousevan elokuun aikana sateista riippuen 5-15 senttimetriä.

– Jos syksy on erittäin sateinen, Saimaan pinta voi nousta aina lokakuulle asti, sanoo vanhempi tutkija Ari Koistinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Saimaan pinta on viimeisten 30 vuoden aikana ollut näin korkealla tätä ennen kahdesti: kesällä 1983 ja talvella 2009. Erityisen korkealla ovat lisäksi muun muassa Pielinen, Konnevesi, Keitele, Päijänne ja Oulujärvi. Saimaata ja Päijännettä lukuun ottamatta muiden järvien pintojen ennustetaan kääntyvän hitaaseen laskuun, mikäli elokuun sademäärä on tyypillinen.

Laitureita veden alla ja karkuteillä

Tähän mennessä korkean vedenpinnan haittoja ovat olleet muun muassa veden alle jääneet tai irronneet laiturit. Myös rantapelloille ja puustolle on aiheutunut paikoin haittaa. Lisäksi järvivesi voi olla hetkittäin normaalia sameampaa, kun ylimääräistä maa-ainesta valuu veteen rankkasateiden mukana. Mikäli vedenpinta jää talveksi kovin korkealla, aiheuttaisi jäätyminen helposti vahinkoja esimerkiksi mökkilaitureille ja rantapuustolle.

Sateet ovat mahdollisia jatkossakin.

– Suursäätilaan ei näytä tulevan lähiaikoina muutoksia. Sadealueet kulkevat edelleen Suomen yli eikä pitkiä poutajaksoja ole näköpiirissä, sanoo MTV3:n meteorologi Pekka Pouta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.