Mainos

Järvien leväseuranta lopetetaan

Suomen ympäristöhallinto lopettaa järvien sinileväseurannat. Ympäristöministeriö perustelee päätöstä säästötoimilla. Merialueella seurantaa jatketaan.

Levätilannetta on seurattu järjestelmällisesti vuodesta 1998 saakka, ja tuloksista on tiedotettu viikoittain aina toukokuun alusta syyskuun loppuun. Seurannan avulla on koottu yleiskuva sinilevätilanteesta sisävesillä noin 270 havaintopaikan perusteella.

"Päätös uhkaa kansalaisten hyvinvointia"

Suomen luonnonsuojeluliitto näkee tilanteen osana ympäristöhallinnon alasajoa. Liiton mukaan päätöksellä on myös vaikutuksia kansalaisten hyvinvointiin, sillä osa sinilevistä on ihmisille ja kotieläimille vaarallisen myrkyllisiä.

Luonnonsuojeluliitto muistuttaa tiedotteessaan, että jokaisella on lain mukaan oikeus saada tietoa ympäristönsä tilasta.

- Alueellisen ympäristöhallinnon alasajo johtaa siihen, että kansalaisten on entistä vaikeampi saada tietoa vaarallisista leväesiintymistä. Onko tulevaisuudenkuva, että kansalaiset saavat levähälytykset sairastapausten kautta, ihmettelee luonnonsuojelupäällikkö Ilpo Kuronen.

- Meillä on ollut hieno systeemi Suomessa kymmenisen vuotta, joka on osoittanut tehonsa ja on ollut hyödyllinen. Tuntuu jotenkin järjenvastaiselta tässä ajassa sitä purkaa, sanoo liiton viestintäpäällikkö Matti Nieminen.

Luonnonsuojeluliiton mukaan vesistöjen sinilevätilanne ei ole paranemassa vaan seurantoja tarvittaisiin nykyistäkin enemmän, jotta saataisiin tietoa muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutuksista vesistöihin.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja