Mainos

Järvien jäät sulaneet paikoin ennätysaikaisin – merikin jo lähes jäätön

Järvien jäät ovat sulaneet tänä vuonna paikoin ennätysaikaisin etelässä. Merijääkin on sulanut 2-3 viikkoa tavanomaista aikaisemmin.

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) mukaan jäät sulivat maan eteläosan järvistä pääosin huhtikuun alkupuolella. Jäidenlähtö oli paikoin ennätysaikainen. Jäidenlähdöstä on havaintoja monin paikoin yli sadan vuoden ajalta.

Esimerkiksi Näsijärveltä jäät lähtivät 13. huhtikuuta eli aikaisemmin kuin koskaan vuodesta 1836 alkaen. Edelliset ennätykset olivat 16. huhtikuuta vuosilta 1921, 1990 ja 2007. Keskimäärin jäät lähtevät Näsijärveltä äitienpäivän tienoilla toukokuussa.

– Savonlinna–Vaasa-linjan eteläpuolelta jäät ovat jo aika lailla sulaneet. Tämä on 2-4 viikkoa tavanomaista aikaisemmin, toteaa hydrologi Johanna Korhonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Maan etelä- ja keskiosassa järvien jäät olivat tänä talvena vähäisiä. Paikoin Keski-Suomen ja Itä-Suomen pohjoisosissa jäätä on vielä muutamia kymmeniä senttimetrejä, mutta jäät ovat heikkenemässä nopeasti. SYKE varoittaakin heikoista jäistä maan keskiosassa.

– Tänä vuonna jäätilanteessa on ollut raju ero maan etelä- ja keskiosan sekä pohjoisen välillä. Lapissa jäätä on järvillä yleisesti vielä 50-70 senttimetriä, Kilpisjärvellä jopa yli 90 senttimetriä. Etelä-Lapin jokijäät voivat olla jo heikentyneet, toteaa Johanna Korhonen.

Maan etelä- ja keskiosassa kevät ei juuri tuone mukanaan tulvia, sillä lumet ovat jo sulaneet. Sen sijaan Lapissa tulvia voi tulla vielä toukokuussa. Tulvien voimakkuuden määräävät säät.

Epätavallinen tilanne: Meri jo lähes sula

Merellä jäätä oli tänä talvena tavanomaista vähemmän. Itämeri on Perämerta lukuun ottamatta jo sula. Keskimäärin jäätä on huhtikuun puolivälin jälkeen Suomenlahdella 10-35 senttimetriä ja Perämerellä 30-70 senttimetriä.

– Tilanne on epätavallinen, mutta tällaisia tilanteita on ollut joskus ennenkin. Jäätä on vielä Hailuodosta pohjoiseen. Vuodesta 1971 lähtien aikaisin jäidenlähtö koko Itämerestä on ollut 12. toukokuuta. Tämä ennätys ei ehkä mene rikki, vaikka onhan se vielä mahdollista, toteaa jääasiantuntija Jouni Vainio Ilmatieteen laitokselta.

Keskimäärin jäät sulavat Perämereltäkin toukokuun viimeisen viikon alkupuolella. Vainion mukaan Perämeren jäällä voi olla sekä vahvoja, kantavia kohtia, että jo heikkoja jäitä.

Suomen Uima- ja Hengenpelastusliitosta muistutetaan, että aamulla kantanut jää ei aurinkoisena kevätpäivänä välttämättä ole iltapäivällä enää kulkukelpoista. Jäällä liikkujalla tuleekin olla aina esillä naskalit ja pilli. Kuivat vaihtovaatteet on hyvä pitää repussa ilmatiiviissä pussissa.

Vaikka jäät ovat sulaneet nopeasti ja tavanomaista aikaisemmin, ei se välttämättä tarkoita, että vedet lämpenisivät nopeasti. Vesien lämpötilaan vaikuttavat kevään ja kesän säät ja lämpötilat.

Sään ennustetaan lämpenevän pääsiäistä kohden.

Pääsiäisen paikkakuntakohtaiset ennusteet MTV:n sääsivustolta.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.