Mainos

Järvet vielä heikossa jäässä

Jäät ovat vielä osassa Suomea hengenvaarallisen heikot.

Järvien jääpeitteen kehittyminen on noin kolme viikkoa myöhässä tavanomaisesta aikataulusta. Erikoistutkija Veli Hyvärinen Suomen ympäristökeskuksesta pitää jäille menemistä Keski- ja Etelä-Suomessa hyvin riskialttiina toimintana tällä hetkellä. Tämän osoittivat myös hukkumisonnettomuudet Sumiaisissa.

-Koko syksy oli 2-4 astetta tavallista syksyä lämpimämpi, joten jäätyminen on vielä osassa maata kesken ja vesistöissä on suuret lämpövarastot, Veli Hyvärinen selittää. Jääkanneksi veden päälle kehittyvä, kantava teräsjää saa päällensä pikkuhiljaa lunta, josta muotoutuu pehmeämpi kohvajääkerros. Näiden kerrosten paksuudet vaihtelevat alueesta ja talven sääoloista riippuen.

-Vähälumisesta alkutalvesta voi olla se hyöty, että teräsjääkerros ehtii ajan myötä paksuuntua tavallista kestävämmäksi, Hyvärinen kertoo. Tämä vaatisi kuitenkin alkuvuodelta kylmiä säitä eikä liian suuria lumimääriä. Paksu lumikerros yhdessä suuren veteen kertyneen lämpövaraston kanssa pysäyttää teräsjään kehittymisen ja jopa ohentaa jo syntynyttä teräsjääkerrosta.

Paksuutta syytä tarkkailla

Hyvärinen painottaa, että jäälle menijän on syytä tarkistaa jään paksuus kairalla tai tuuralla ja tarkkailla eri kerroksia. -Teräsjääkerros erottuu tummana vaaleasta lumijäästä. Teräsjäätä olisi oltava vähintään viisi senttiä, jos jäällä kävellään, Hyvärinen sanoo. Autoa varten tarvitaan teräsjäätä 20 senttiä. Vaaransa aiheuttavat myös vedessä olevat virtauspaikat, joissa lämmin pohjavesi sekoittuu kylmempään pintaveteen. Lisäksi isojen järvien keskiosissa on myös vaarallista, sillä jää on niissä kohdissa ohuempaa kuin rannoilla.

Suomen ympäristökeskus julkaisee Internetissä osoitteessa www.vyh.fi/tila/vesi/tilanne/jaat/jaat.htm jäätymistilastoa, johon seuraavat tiedot kirjataan tammikuun alkupäivinä. Viimeisimmät mittaukset on tehty 20.12., jolloin Oulujoen alapuolella ei jäille vielä ollut menemistä.

Eteläisimmällä mittauspaikalla Tyräjärvellä jää oli joulun alla keskimäärin 19 senttimetriä paksua, mikä on lähes 20 senttiä vähemmän kuin tavallisesti. Tilaston luvussa ei eritellä teräsjään osuutta koko jääkerroksesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.