Mainos

Järvenpää saa lunastaa maita valtiolta

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun kunta on hankkimassa valtion maita lunastusmenettelyllä. Valtiota Järvenpään alueiden omistajana edustava Senaatti-Kiinteistöt valitettanee päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Järvenpään kaupunki saa lunastaa 50 hehtaaria Järvenpään alueella olevia valtion maita asuntorakentamiseen ja virkistysalueeksi. Hallituksen raha-asiainvaliokunta päätyi tänään lopulta puoltamaan pitkään vireillä ollutta hanketta.

Kun valtiota alueiden omistajana edustanut Senaatti-Kiinteistöt ja Järvenpään kaupunki eivät päässeet jo vuoden kestäneissä neuvotteluissa ratkaisuun vapaaehtoisesta kaupasta, Järvenpää päätyi lunastusmenettelyyn. Lupaviranomaisena ympäristöministeriö esitti lunastusluvan hyväksymistä. Lupa allekirjoitettiinkin heti tänään.

Mahdollisen rakentamisen aikatauluista ei kukaan pysty sanomaan vielä mitään. On ilmeistä, että Senaatti-Kiinteistöt valittaa päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Lopullinen ratkaisu voi siten viipyä pitkäänkin.

Valtiovarainministeriö vastusti lunastusluvan myöntämistä. Se vetosi juridisiin yksityiskohtiin. Sen mielestä Järvenpäällä ei olisi ollut edes oikeutta lunastukseen.

Järvenpään tapaus olisi kieltämättä ennakkopäätös, sillä tiettävästi kunta ei ole koskaan aiemmin hankkinut valtion maita lunastusmenettelyllä. Aina on päädytty vapaaehtoisiin kauppoihin.

Valtiovarainministeriön vastahangan taustalla on kuitenkin ennen kaikkea taloudelliset kysymykset. Valtiovarainministeriö haluaisi valtiolle oman osan maan tulevasta arvonnoususta.

Runsas puolet pientaloalueeksi

Järvenpää pyrkii hankkimaan nämä yleiskaavassa rakentamiseen varatut alueet kaupungin omistukseen ennen niiden asemakaavoitusta. Lunastuksessa noudatetaan käyvän hinnan mukaista täyden korvauksen periaatetta. Käyvän hinnan määräämisessäkin on varmasti töitä. Vielä vaikeammin on arvioitavissa tuleva maan arvo. Järvenpää on tarjonnut alueista viimeksi toteutetuissa raakamaakaupoissa käytettyä hintaa eli 2,70 euroa neliöltä.

Tarkoituksena on, että alueista käytettäisiin 28 hehtaaria pientalovaltaiseen asuntorakentamiseen ja 22 hehtaaria virkistysalueeksi. Lunastettavaksi tarkoitettu alue jakaantuu kahteen osaan. Noin 37 hehtaarin Lepolan alueet sijaitsevat runsaan kilometrin päässä etelään Järvenpään rautatieasemalta. Noin 13 hehtaarin Terholan alue sijaitsee parin kilometrin päässä kaupungin keskustasta kaakkoon.

Senaatti-Kiinteistöt tarjosi sopimusta, jolla se luovuttaisi Järvenpäälle korvauksetta Lepolan alueen. Vastineeksi se olisi saanut lähes 25 000 kerrosneliötä rakennusoikeutta Terholan alueelta. Kaupunki torjui ehdotuksen sillä, että sen mielestä tarjous oli 4-6-kertainen kaupungin raakamaakaupoissa käytettyyn hintaan verrattuna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.