Mainos

Jarruvikaa epäillään bussiturman syyksi

Lahden ortodoksisen seurakuntaväen pyhiinvaellusmatka päättyi tänään järkyttävään bussionnettomuuteen. Kolme heistä kuoli ja kolmisenkymmentä loukkaantui, kun ryhmän linja-auto syöksyi Heinolassa risteysalueella läpi kaiteen ja edelleen liki 20 metriä alemmas rotkoon.

Epävirallisten kuulustelujen mukaan ryhmän vuokraama linja-auto olisi yllättäen muuttunut jarruttomaksi. Onnettomuusristeyksestä ei myöskään löytynyt minkäänlaisia jarrutusjälkiä.

Auto pysyi pystyssä

Linja-auto oli matkalla Heinävedelle Uuteen Valamoon. Siinä oli Lahdesta lähdettäessä 43 matkustajaa. Heinolan ortodoksiselta kirkolta oli määrä ottaa vielä muutama lisää. Onnettomuus sattui vähän ennen puolta kymmentä, kun auto oli kääntymässä kohti Heinolan keskustaa. Se oli noussut moottoritieltä kaupungin eteläisessä liittymässä, minkä jälkeen sen olisi pitänyt kääntyä T-risteyksestä oikealle.

Bussi etenikin suoraan tulosuunnassaan läpi kaiteen ja lensi korkealta tienpenkalla miltei 20 metriä alemmas metsikköön. Siellä se eteni vanhaa tienpohjaa myöten vielä 25-30 metrin matkan. Auto pysyi pystyssä, mutta romahti pohjiaan myöten kasaan tielle. Etuosa vääntyi ja repesi pahoin. Hieman eri suunnassa pysähdys olisi ilmeisesti ollut vieläkin rajumpi, sillä kummallakin puolella kasvaa järeitä kuusia ja lähistöllä on myös suuri kivenjärkäle.

Apu lähellä

Ensimmäiset pelastajat ehtivät paikalle alle kymmenessä minuutissa siitä huolimatta, että he olivat Heinolan taajaman toisella puolella selvittelemässä toista ulosajoa. Onnettomuuspaikalle saatiin apuun myös Hartolan ja Sysmän pelastusmiehistöä. Heitä sattui olemaan lähistöllä Vierumäellä savusukelluskurssilla.

Pelastajia odotti hirvittävä näky, sillä vain kymmenkunta matkustajaa oli päässyt bussista omin avuin pois. Loput piti kantaa miesvoimin ja osin irrottaakin, kunhan ensin oli raivattu pusikkoa auton ympäriltä.
-Väkeä oli pinossa ja penkit haitarilla mykkyrässä etuosassa, muisteli valmiusmestari Vesa Lehtinen Heinolan pelastuslaitokselta. Hänen alaisensa kuvasi penkkirakenteiden menneen kasaan kuin dominopeli.

Kolme matkustajaa, kaksi naista ja yksi mies, todettiin menehtyneiksi jo onnettomuuspaikalla. Muiden auttamiseksi paikalle hälytettiin koko Lahden alueen vapaat sairaankuljetusautot Lahtea, Hollolaa ja Orimattilaa myöten. Vakavasti loukkaantuneiksi luokiteltiin kaikkiaan toistakymmentä ihmistä. Heistä neljää lähdettiin viemään heti Päijät-Hämeen keskussairaalaan.

Heinolan terveyskeskuksen valmiusryhmä oli hälytetty töihin, kun onnettomuuden laajuus selvisi. Terveyskeskukseen kuljetettiin 33 potilasta, joista liki kymmenen siirrettiin myöhemmin keskussairaalaan. Paikalle kutsuttu pelastushelikopteri käännytettiin matkalta takaisin.

Yllättävä vika

Kenttäryhmän vetäjä, ylikonstaapeli Martti Aaltola puhallutti linja-autonkuljettajan, eikä kokeessa näkynyt merkkejä alkoholista. Kuljettaja kertoi poliisille alustavassa puhuttelussa yrittäneensä jarruttaa monta kertaa, mutta mitään ei tapahtunut. Samaa kertoi kuljettajan takana istunut tytär.
-Isä yritti tehdä kaikkia temppuja, mutta jarrutus ei onnistunut.

Linja-auton oli ilman kuljettajaa vuokrannut mäntsäläläinen Etelä-Suomen Linjaliikenne. Liikennepäällikkö Timo Talikaisen mukaan bussi on noin 50-paikkainen ja ollut käytössä kymmenkunta vuotta.
-Se on ollut ihan hyväkuntoinen. Varmistin onnettomuuden jälkeen edelliseltä kuljettajalta, ettei mitään vikaa ilmennyt myöskään perjantaina, jolloin bussi teki täyden työpäivän.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.