Järkeä lumenluontiin katoilta

Varsinkin Etelä-Suomessa lunta on luotu alkutalvella katoilta urakalla. Keinoja lumen poistoon löytyy perinteisestä lapioinnista kemikaaleihin. Jotkut yritykset tarjoavat lumenpoistoa myös kuuman veden avulla.

Vaikka mahdollisuuksia on monia asiantuntija suosittelee kaikkein vanhinta menetelmää - lapion ja lumikolan käyttöä.

- Ainakaan kuuman veden käyttöä en suosittele äkkiseltään. Pakkasessa vesi jäähtyy ja jäätyy nopeasti. Paikallisesti tätä keinoa voi käyttää esimerkiksi silloin, kun joudutaan avaamaan joku jäätynyt paikka nopeasti, selventää kattourakoinnin johtaja Jari Suuronen Lemminkäiseltä.

Joissakin tapauksissa lumen kimppuun on käyty kemikaalien avulla. Myös tämän keinon Suuronen tyrmää.

- En ole itse kuullut mistään luotettavasta kemikaalista, joka toimisi lumenpoistossa.

Turvallisuus ennen kaikkea

Vaikka suomalaiset rakennukset kestävät lumen painoa melko hyvin, Suuronen suosittelee tarkastamaan katoilta tiettyjä paikkoja.

- Varsinkin kattojen taite- ja liitoskohtiin saattaa muodostua lumitaskuja, jotka kannattaa poistaa. Niihin saattaa kertyä huomaamatta paljon lunta.

Pääkaupunkiseudulla lunta on satanut alkutalvella kymmeniä senttejä. Varsinkin keskusta-alueella lumenpoisto katoilta on ehdottoman tärkeää.

- Lumen poistaminen on järkevää ja tärkeää tiheään asutuilla alueilla, jotta vältetään lumen ja jään putoaminen kadulla liikkuvien päälle.

Kaikkia Suuronen haluaa muistuttaa turvallisuudesta.

- Katolle ei koskaan kannata mennä yksin ja turvaköysi on hyvä olla kiinnitettynä.

Lue myös:

    Uusimmat