Mainos

Järjestyslaki hillinnee spray-töhrijöitä

Eduskunnan käsittelyssä paraikaa olevan uuden järjestyslain odotetaan hillitsevän rakennusten ja liikennevälineiden töhrimistä. Laki nimittäin kieltää spraymaalien julkisen hallussapidon.

Uusi järjestyslaki tarkoittaa muutakin kuin seksinostokieltoa. Poliisille töhryaineiden hallussapidon kieltäminen on pitkään odotettu uudistus. Lain valmistelutyöryhmään kuulunut poliisiylitarkastaja Pertti Luntiala pitää kieltoa tärkeänä hyvän kansalaiskäyttäytymisen signaalina. Kentälläkin uskotaan lain tehoavan.

-Kun saadaan tietoisuuteen se että näiden välineiden hallussapito on jo sinällään rangaistavaa, niin uskon, että se antaa lisää työkaluja tämän ongelman poistamiseksi tai vähentämiseksi, sanoo ylikomisario Timo Malinen Turun järjestyspoliisista.

Jos ja kun laki tulee voimaan sisäministeriön toivomassa tahdissa, ensimmäiset maaliratsiat järjestetään isommissa kaupungeissa jo ensi kesänä.

Turussa kaupungin talotoimi, museo ja energialaitos käyttävät 170 000 euroa vuodessa töhryjen ja graffitien puhdistamiseen. Sesonkiaikaan pesuyrityksille tulee tilauksia päivittäin.

- Se on aika turhauttavaa koska nämä rahat pystyttäisiin myöskin käyttämään muuhun tarkoitukseen, nimenomaan rakennusten kunnossapitoon, kertoo Turun kaupungin talotoimen työpäällikkö Jarkko Sinervä.

Kuten uuden lain perusteluissa todetaan, huomattavan osan töhryistä tekevät siihen erikoistuneet ryhmät, jotka toimivat hyvin organisoidusti, ja heitä on vaikea saada kiinni itse teosta. Eikä vähiltä kiinni jääneiltäkään yleensä saada korvauksia, kertoo johtaja Jukka Marttila Turun kaupungin talotoimesta.

-Muutama tapaus on ollut että että on sovittelun kautta töhrijä tehnyt sitten kaupungille jotain puhdistustyötä, tai muuta vastaavaa ja joku on joskus jopa vähän maksanutkin, mutta todella vähän. Osaan kuvitella, että he (töhrijät) eivät miellä mitenkään sitä yhteiskunnan seinää sellaiseksi että sille ei saisi tehdä pahaa. Että he kuvittelevat että se raha tulee jostakin.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 04.01.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.