Mainos

Järjestöt: Vuokra-asumisen asemaa kohennettava

Vuokralla asuvien etujärjestöt kokevat, että asunnon vuokrausta pidetään edelleen omistusasumista huonompana asumismuotona.

Suomen suurimman vuokra-asuntojen välittäjän, Vuokraturvan, hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola vertaa nykyistä tilannetta jopa kansalaissodan aikaiseen vastakkainasetteluun.

- Kansalaissodassahan olivat torpparit vastaan talolliset, siis vuokralaiset vastaan vuokranantajat. Meillä on poikkeuksellisen vahva kansallinen trauma taustalla, ja vuokranantajia on yhdistetty näihin päiviin asti riistäjiin ja toisaalta vuokralaisia uhreihin, MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Metsola lataa.

- Mielestäni pitäisi nähdä vuokralainen enemmän asiakkaana ja vuokranantaja palveluntarjoajana, hän jatkaa.

Myös Vuokralaisten keskusliiton puheenjohtaja Tarja Kantola toivoo, että vuokrausta pidettäisiin normaalina asumisen muotona.

- En pidä sanasta sosiaalinen asuntotuotanto. Lasten pitäisi jo kotona oppia, että vuokralla asuminen on tapa elää, eikä sitä tarvitse erikseen perustella, Kantola sanoo.

Päiväperhon asuntopolitiikkaa kostautuu

Timo Metsolan mukaan vuokra-asuntomarkkinoilla eletään nyt vilkkainta aikaa kymmeneen vuoteen.

- Taloustilanteen lisäksi taustalla on myös se, että omistusasumisen lähes koko 2000-luvun kestänyt buumi on taittunut ja kysyntää on kohdistunut yhä enemmän vuokra-asuntojen puolelle.

Tarja Kantola toteaa, että buumin aikana odotettiin, että lähes jokainen ostaa oman asunnon, eikä esimerkiksi Helsingissä satsattu tarpeeksi vuokra-asuntotuotantoon. Myös Metsolan mielestä silloin tehtiin selvä virhe.

- 2000-luvun alussa olisi ollut aikaa ja mahdollisuuksia varautua vuokra-asuntotuotannolla tähän tilanteeseen, mutta silloin nähtiin, että eihän vuokra-asunnoilla ole kysyntää, kun juuri sillä hetkellä ihmiset olivat kiinnostuneita omistusasunnoista. On eletty tietyllä tavalla päiväperhon asuntopolitiikkaa, joka nyt sitten kostautuu, Metsola sanoo.

Vuokralla asuvien etujärjestöt ovat tehneet kolmen vuoden ajan tiivistä yhteistyötä tilanteen korjaamiseksi.

- Me olemme käyneet vakavaa keskustelua valtiovallan kanssa siitä, että he tekisivät parhaansa. Konsteja on monenlaisia korkotuessa, siinä, miten valtio ohjaa kuntia ja siinä, miten tavoitteita asetetaan. Nyt ainakin tavoitteiden asettelussa näkyy parannuksia, Kantola summaa.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.