Järjestöt: Puoli miljoonaa ihmistä jättänyt kotinsa Etelä-Sudanissa

Etelä-Sudanissa joulukuussa puhjenneet hallituksen joukkojen ja kapinallisten yhteenotot ovat ajaneet kodeistaan lähes puoli miljoonaa ihmistä.

– Täällä arvioidaan olevan jo liki puoli miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Lisäksi on raportoitu, että yli 70 000 kansalaista on lähtenyt rajojen yli pakolaisiksi naapurimaihin, kertoo Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa oleva Kirkon Ulkomaanavun maajohtaja Oskari Rantala.

Esimerkiksi Ugandaan on saapunut yli 40 000 eteläsudanilaista pakolaista, kertoo Suomen Pakolaisapu.

– Pakolaistilanteessa naisten panos perheen selviytymisessä korostuu, sillä miehet usein ovat joko taistelemassa tai tapettu. Toinen seikka on, että yhtenä sodankäynnin muotona käytetään raiskausta. Se vaikuttaa merkittävästi naisten henkiseen ja fyysiseen terveyteen, sanoo Pakolaisavun Ugandan maajohtaja Tarja Saarela-Kaonga Ugandan pääkaupungista Kampalasta. 

Kirkon Ulkomaanavun mukaan monet evakot ovat alueilla, joissa yhä käydään taisteluja.

Etelä-Sudanin hallituksen joukkojen ja entisen pääministerin johtamien kapinallisten yhteenotoissa on YK:n keräämien tietojen mukaan enenevissä määrin etnisiä piirteitä. Presidentti Salva Kiir kuuluu nuer-heimoon, kun taas kapinaa johtava entinen pääministeri Riek Machar on dinka.

Silminnäkijät ovat kertoneet, että ihmisiä on tapettu ja raiskattu sen perusteella, mihin heimoon he kuuluvat. Etelä-Sudanista on paljastunut myös useita joukkohautoja.

Etelä-Sudan itsenäistyi Sudanista kesällä 2011.  Sen jälkeen heimosodat ovat herättäneet huolta mahdollisen sisällissodan syttymisestä.  

Kirkon Ulkomaanavun mukaan humanitaarisen avun tarpeessa on Etelä-Sudanissa noin 4,4 miljoonaa ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat