Mainos

Järjestöt peräävät Nepalin kuninkaan vastaisia pakotteita

Katmanduun on julistettu ulkonaliikkumiskeilto ja hallituksen edustajat uhkaavat kiellon rikkojia ampumisella. Amnesty International ja Human Rights Watch vaativat Nepalin johdon vastaisia pakotteita toisinajattelijoiden kohtelun vuoksi.

Nepalin hallitus on julistanut maan pääkaupunkiin Katmanduun ulkonaliikkumiskiellon lähes koko huomiseksi päiväksi ja varoitti, että ulkonaliikkumiskiellon rikkojat ammutaan. Ainakin neljä ihmistä kuoli, kun poliisi avasi tulen demokratiaa vaatineiden mielenosoittajien joukkoon.

Kuninkaan eroa vaativat nepalilaiset ovat aikoneet järjestää huomenna laajoja mielenosoituksia. Monien odotettiin uhmaavan ulkonaliikkumiskieltoa jo yön aikana.

- Ulkonaliikkumiskielto on turvallisuussyistä voimassa aamukahdesta iltakahdeksaan, Katmandun kaupunginhallituksen edustaja Shushil Ghimire sanoi. - Kaikki määräystä rikkovat ammutaan heti.

Poliisi ampui mielenosoittajia Chandragadin kaupungissa Itä-Nepalissa. Neljän mielenosoittajan kuolema nostaa kaksi viikkoa kestäneiden protestien uhriluvun kymmeneen.

Järjestöt vaativat pakotteita

Ihmisoikeusjärjestöt vaativat Nepalin johdon vastaisia pakotteita toisinajattelijoiden raa'an kohtelun vuoksi. Amnesty Internationalin, Human Rights Watchin ja oikeusoppineiden kansainvälisen komission allekirjoittamassa lausunnossa sanotaan, että kuninkaan hallinnon edustajilta tulisi evätä pääsy muihin maihin ja näiden talletukset ulkomailla tulisi jäädyttää.

Järjestöt muistuttavat, että viimevuotisen vallankaappauksen jälkeen kuningas ja tämän hallinto ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusrikoksiin kuten toisinajattelijoiden pidätyksiin sekä vankien kidutuksiin.

- Kuningas Gyanendran hallitus näyttää olevan täysin kuuro kansalaistensa kärsimyksille. Kansainvälisen yhteisön on nyt kohdistettava siihen painetta pakotteilla, jotka vaikuttaisivat suoraan kuninkaaseen ja hänen kumppaneihinsa, Amnestyn pääsihteeri Irene Khan sanoi.

Nepalin hallitus vapautti kaksi tunnettua poliittista vankia. Vapaaksi pääsivät kahden suuren oppositiopuolueen pääsihteerit.

- Vapauttamisemme voi olla juoni, jolla pyritään heikentämään kansanliikettä, vankilasta vapautettu UML-puolueen johtaja Madhav Kumar Nepal sanoi. - Liike kuitenkin jatkaa siihen asti, kunnes maassa on kansanvalta.

(MTV3-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.