Järjestöt ottivat Balin sovun vastaan ristiriitaisin tuntein

Suomen luonnonsuojeluliitto on huolissaan siitä, ettei Balin sopimukseen saatu sitovia päästövähennysrajoja. Greenpeacen mukaan Balin sopimus antaa toivoa vaarallisen ilmastomuutoksen torjumisesta on nyt enemmän kuin koskaan.

Ympäristöjärjestöt suhtautuvat YK:n ympäristökokouksen tuloksiin ristiriitaisin tuntein. Järjestöt ilmaisivat huolensa etenkin siitä, ettei Balin kokouksen loppulauselmassa määritetty tarkkoja päästöjen leikkaustavoitteita.

Maailman luonnonsäätiö WWF katsoo, että Balilla syntynyt sopimus ohjaa liian hitaalle tielle kohti päästövähennyksiä. Yhdistys viittaa siihen, ettei sopimukseen saatu selkeitä ja sitovia päästövähennysrajoja. WWF varoittaa, että sitovien tavoitteiden puute vaikeuttaa sopimuksien jatkoneuvotteluja.

Yhdistys kuitenkin kiittää sitä, että kaikki 190 maata saatiin sitoutumaan neuvotteluihin Kioton sopimuksen jälkeistä aikaa koskevasta sopimuksesta.

Samoilla linjoilla on myös Suomen luonnonsuojeluliitto. Se pitää huolestuttavana myös sitä, ettei kaikkia teollisuusmaita, erityisesti Yhdysvaltoja vaadita yksiselitteisesti sitoutumaan Kioton kaltaisiin määrällisiin rajoituksiin.

Ympäristöjärjestö Greenpeace on puolestaan ilmaissut olevansa huojentunut sovusta. Järjestön ilmastokampanjavastaava Kaisa Kosonen sanoo, että toivoa vaarallisen ilmastomuutoksen torjumisesta on nyt enemmän kuin koskaan. Hän on tyytyväinen siitä, että Kioton pöytäkirjan vasta allekirjoittanut Australia ja monet kehitysmaat ovat valmiita ottamaan nykyistä enemmän vastuuta ilmastonmuutoksen torjumisesta.

Kosonen kuitenkin painottaa, ettei lopputulos ole täydellinen, sillä se avaa porsaanreikiä, joista osapuolet voivat yrittää hankkia itselleen erityiskohtelua.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat