Järjestöt: Lapsisotilaiden käyttö lopetettava

Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan lasten hyväksikäytöstä sotilaina ja monissa muissa toimissa. Lasten sotilaallista hyväksikäyttöä vastustavien järjestöjen liitto vaatii etenkin Kaakkois-Aasian maita toimimaan päättäväisemmin lasten aseman kuntoonsaattamiseksi.

Afrikkalainen lapsisotilas

Etenkin Kaakkois-Aasian armeijat ja puolisotilaalliset taistelujoukot käyttävät lapsia tykinruokana ja alue tulisi julistaa lapsisotilasvapaaksi vyöhykkeeksi, sanoivat ihmisoikeusaktivistit tänään.
-Kymmeniätuhansia lapsia on värvätty, joskus pakolla, hallitusten ja puolisotilaallisten joukkojen taistelijoiksi, sanoi lasten sotilaallista hyväksikäyttöä vastustavien järjestöjen liitto.

Liiton toiminnanjohtajan Rory Mungovenin mukaan Asean-maat saisivat hävetä johtoasemaansa lapsisotilaiden käytössä.
-Pahin tilanne on Burmassa ja Kambodzhassa, mutta Indonesiassa, Filippiineillä ja Laosissa on nähtävissä selviä varoitusmerkkejä tilanteen pahenemisesta, sanoi Mungoven Kaakkois-Aasian maiden järjestön Aseanin ulkoministereiden kokouksen avajaispäivänä Bangkokissa.

Mungoven nosti erityisesti Burman tilanteen esille sanoen, että Burmassa etniset taistelujoukot ja hallituksen joukot ovat värvänneet tuhansia lapsia taistelijoiksi, kantajiksi ja seksiorjiksi. Kambodzhan hallitus pyrkii integroimaan Punaisten khmerien joukoissa taistelleet nuoret yhteiskuntaan. Indonesiassa lapsia taistelee sekä hallituksen että opposition joukoissa Acehissa. Filippiineillä lapsia on sekä Abu Sayyafin että Moron islamistisen rintaman riveissä, sanoi Mungoven.

Ihmisoikeusjärjestöt, kuten Amnesty International, määrittelevät lapsisotilaaksi alle 18-vuotiaan taistelijan. Järjestöjen mukaan tällä hetkellä maailmassa käytetään yli 300 000 lapsisotilasta erilaisissa kriiseissä. Järjestöt vaativat Asean-maiden ulkoministereitä puuttumaan asiaan. Järjestöt ovat kiitelleet Thaimaata sen viimeaikaisista pyrkimyksistä lopettaa lasten käyttö sotilaallisissa toimissa Aasiassa. Asean-maita ovat Brunei, Kambodzha, Indonesia, Laos, Burma, Malesia, Filippiinit, Singapore, Thaimaa ja Vietnam.
(STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat