Järjestöt kannattavat vapaaehtoisten taustojen tarkistamista

Asia liittyi sisäisen turvallisuuden ohjelman valmisteluun. Ohjelmaa moitittiin siitä, että alkoholista aiheutuvien ongelmat puuttuvat kokonaan aiheista.

Lasten ja nuorten kanssa työskentelevien vapaaehtoistyöntekijöiden rikostaustojen selvittäminen saa laajaa kannatusta kansalaisjärjestöiltä. Sisäministeri Anne Holmlund (kok.) kuuli kansalaisjärjestöjen edustajien mielipiteitä sisäisen turvallisuuden ohjelman valmistelusta tänään eduskunnassa.

Ensi- ja turvakotien liitto muistutti, että vapaaehtoistyön merkitys kasvaa kaiken aikaa. Siksi järjestöt ovat pahimmillaan avuttomassa tilanteessa, jos ne eivät saa tarkistaa vapaaehtoisten työntekijöiden taustoja. Järjestö muistuttikin, että samalla olisi hyvä selkeyttää viranomaisten ja vapaaehtoisten roolia.

Suomen liikunta ja urheilu SLU:n yhteysjohtaja Juha Viertola kysyi, miten vapaaehtoisten taustojen tarkistaminen käytännössä hoituisi. SLU:lla jäsenseuroissa työskentelee puolisen miljoonaa vapaaehtoista. Viertola piti mahdottomana ajatusta massatarkistamisista.

- Jos lakeja säädetään, niin niitä pitää kyetä myös valvomaan, hän muistutti.

Sisäisen turvallisuuden ohjelma on lajissaan toinen. Sen on määrä valmistua maaliskuussa.

Alkoholin puute puhutti

Sisäisen turvallisuuden ohjelman valmistelussa kritiikkiä sai alkoholista aiheutuvien ongelmien puuttuminen aiheista. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkija Hannu Niemi ja lakimies Esa Iivonen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta muistuttivat, että suuri osa rikollisuudesta ja häiriöistä johtuvat alkoholista.

- Alkoholipolitiikka on ollut hyvin olematonta, ja ellei sitä selvästi terävöitetä, jää sisäisen turvallisuuden ohjelma puolitiehen, Iivonen varoitti.

Lisäksi hän peräsi lisää resursseja kouluihin, joissa muun muassa kuraattori- ja terveyspalvelut on ajettu alas.

Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n mukaan huomiota pitäisi kiinnittää myös työpaikkaväkivaltaan. Vuosittain ihmiset, lähinnä palvelu- ja hoiva-alalla työskentelevät naiset, kokevat väkivallan uhkaa runsaat 100 000 kertaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat